Дилемата в образованието – присъствено или дистанционно обучение от 15 септември

юли 25, 2020
2466

Дебатите около старта на новата учебна година стават все по-актуални с напредването на времето и с данните за инфектирани от коронавирусна инфекция. В продължение на няколко дни в България бяха отчетени над 300 новозаразени с COVID-19. Това поставя въпроса, как ще започне учебната година за учениците, така че да се съхрани максимално тяхното здраве, това на учителите и родителите.

Министерството на образованието обяви, че на този етап от 15 септември децата ще започнат присъствено учебната година, при спазване на всички разписани мерки за безопасност. В случай на инфекция с коронавирус целият клас ще преминава към дистанционно обучение, за да не се изпуска материал, а след изтичането на карантинния период учениците ще се връщат обратно в класните стаи.

В социалните мрежи от няколко дни се разпространяват две петиции по темата – едната "против", а другата "за" връщането на децата в клас и присъственото начало на учебната година. Родителите, които са против присъствените занятия искат да имат възможност всеки индивидуално да решава, дали да изпрати детето си на училище, защото здравето е най-важно. Родителите, които са против онлайн формата на обучение смятат, че за психическото здраве и развитие на децата социалната среда е от особена важност, а отпуските вече са изчерпани и те не могат да работят от вкъщи и да контролират обучението на децата си.

Борислава Димова, която е майка на бъдещ петокласник е на мнение, че средната форма, при която децата започват присъствено и в случай на зараза с COVID-19 преминават към дистанционна форма е най-добра на този етап.
„Повечето от нас нямат вече отпуски, нямаме възможност да работим и да надзираваме децата. Учението вкъщи не е като учението в клас“, коментира тя в ефира на България он еър.

По думите й събирането на децата в клас няма да е много по-различно, отколкото събирането им в момента по улиците навън. Честото миене на ръце, носенето на маски и дезинфекцията би помогнало, но може и да възникне проблем с контрола за спазването на мерките от страна на учителите, защото доста училища разполагат с много паралелки от по 25 деца в един клас.

Рискът от заболяването е много нисък за възрастовата група на учениците. Те могат да бъдат заразени, но тежкото протичане не е характерно за тях, увери пулмологът д-р Александър Симидчиев, в предаването „Директно“ по същата телевизия.
От медицинска гледна точка рискът за тази възрастова група не е голям, но опасността съществува тогава, когато те могат да пренесат инфекцията в домашна среда, към баби, дядовци, хора с хронични заболявания и др, допълни Симидчиев.
Според него, обаче съществуват сериозни рискове, които не са инфекциозни, а психологически и социални, ако децата останат изцяло вкъщи на дистанционно обучение.

„Всяко едно решение, когато е абсолютизирано носи своите допълнителни рискове. Трябва да имаме индивидуално отношение и да бъдем подпомогнати да взимаме мотивирани решения. В училище може системно децата да бъдат обучавани, затова какво поведение да имат с вируса и как да разпознават от рано оплакванията си“, предложи той и добави, че трябва да имаме нормално поведение спрямо риска и да го управляваме добре.

Най-рискови при заразяване са хората с ранни симптоми, когато започнат да кихат и да кашлят и навременното им откриване е от особена важност, затова учениците трябва да знаят, как да реагират в тази ситуация, за да могат да управляват риска, обясни пулмологът.

В момента училищата се подготвят за осигуряването на безопасна среда, като осигуряване на маски, ръкавици, шлемове и голямо количество дезинфектанти за ръце и помещения, с които да може бързо да се прави дезинфекция след положителен случай на COVID-19, поясни бившият заместник-министър на образованието и директор на столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов. Той увери, че засега няма проблем с финансирането на тези продукти, тъй като цената им е много по-ниска, в сравнение с периода от първата вълна на пандемията.
„Не се притеснявам за средствата, но би възникнал проблем при извършването на тестове, по отношение на това, кой да ги плаща, какъвто забелязваме в детските градини“, заяви Стаматов.

Той бе категоричен, че на 15 септември учениците трябва да са присъствено в училище, при спазване на всички необходими мерки за безопасност. От там нататък, всяко едно училище трябва да има своята готовност за разработен много ефективен, кратък и ясен работен план, включващ конкретни действия при поява на вируса. В този план трябва да е разписано, за колко време да се освободи помещението и за, какъв период ще се провежда дистанционното обучение.

„В никакъв случай, не трябва да се връщаме в ситуацията на затваряне на училищата и минаване на изцяло дистанционен вариант. Не, защото онлайн формата на обучение не е добра, а защото става опасна за психологическото ни здраве“, коментира Стаматов.

Според него, ако има учител с крайности в своето нежелание да се връща присъствено в училищна среда трябва да се изготви индивидуален план и да се намери заместник, докато се отсрани проблема.
Подобен план би било добре да се разработи през август месец, за да може да се обмисли добре и от 15 септември да се приложи във всяко училище.

Тагове:
образование учебна година ученици дистанционно обучение COVID-19 коронавирус

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
авг 04, 2020
Изправени сме пред образователна катастрофа, алармира ООН
Още
авг 03, 2020
София се превръща в пъстра детска академия през целия месец август
Още
юли 30, 2020
„Бай Ганьо пътува“ – как да накараме детето си да я прочете?
Още
Организирайте събитието си с Каприз ивент!
Купи само за: 0.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия