Преходът от социализъм към демокрация – равносметка в стил „комикс арт“

авг 05, 2020
382

„Равносметка“ е темата на първата самостоятелна изложба на новоизгряващата артистка Ивелина Момчева, която работи в стилистиката на комикс арт. Експозицията включва живописни произведения и обекти, които разглеждат темата за социализма и демокрацията през погледа на младия човек, роден и израснал в периода на преход. Настоящата изложба е опит за отговор на един от най-съществените въпроси за културата ни по времето на комунистическия режим – свободата !
„Темата на изложбата е съпоставка на изгубените ценности от социализма и демокрацията.

"Опитвам се да представя, какво сме имали и какво сме загубили и при двете системи“, споделя Ивелина пред Myfamily.bg.

По думите й по време на социализма хората са държали на семейните ценности, на възпитанието, образованието, а по време на демокрацията образованието и културата останаха на заден план, отмиха се.
„Единственото хубаво нещо, което е демокрацията за мен на този етап е свободното пътуване. Съзнанието ни е отворено, но нямаме финансова независимост и сигурност. Сега границите са отворени, но заминаваме за чужбина, за да изхранваме семействата си“, коментира Момчева.

Самата тя е живяла и работила зад граница, но любовта към родината я прибира обратно в България.

Лошите условия към културата и изкуството у нас я карат да излиза почти всяка вечер на антиправителствените протести и да изразява недоволството си към начина на управление на страната.
За нея най-важното нещо е хората, които ни управляват да разберат, че народът вече се е събудил и да започнат да мислят повече за благото на хората.

Едно от най-хубавите неща на тези протести е, че светът вече гледа с други очи на българите. Ако досега сме имали лоша репутация, тези протести показаха, че българите са умни, интелигентни, не търсят провокация, когато показват какво мислят, смята Ивелина.

Като повечето млади хора и тя има ясни искания към властите в страната. За нея е важно да се подобри икономиката, да има закони, които точно и ясно да се спазват от абсолютно всички, без значение, каква длъжност заемат. „Искам интеграция на малцинствата и хората, които имат право да гласуват, да имат завършено образовнаие до 12 клас“, категорична бе младата художничка.

Изложбата „ Равносметка“ включва 12 произведения – 10 картини и 2 арт инсталации. В тях са изобразени директни символи, представящи гледната точка на авторката за българския преход.
„Това е моята първа изложба и искам да докосна хората, да им въздействам, да ги накарам да се замислят и всеки да направи своята равносметка“, обясни Ивелина.

Картините могат да бъдат разгледани от 5 до 30 август в One Gallery на улица „ Иван Вазов“ 14 в София.

Ивелина Момчева е родена през 1988 година в Нова Загора. В момента работи и твори в София. В творчеството си тя поставя като водещ акцент теми със социална значимост като: идентичност, ценостти, темите за консуматорството и екологията. Определя себе си като бунтар .Живяла е в Англия и Обединените Арабски Емирства, което обогатява нейния мироглед на творец по специфичен начин и й дава възможност за обмен със значими имена от съвременното изкуство и световната арт сцена. Тя се завръща в България за да сподели опита, който получава от своите артистични посоки.

Тагове:
Ивелина Момчева изложба картини изкуство Равносметка Преход

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
сеп 06, 2020
На гости при Дешка от Горно Драглище, която пази традициите живи
Още
сеп 03, 2020
За повече авторска музика, а не кавъри и плагиатство
Още
авг 31, 2020
Петър Петров: „Научете децата си да обичат изкуството и музиката, за да живеем в по – добро общество“
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия