Средновековните „винени прозорци“ във Флоренция отвориха за пръв път от век насам

авг 07, 2020
1091

Любимата Италия отново ни изненадва! Този път тя дава нов живот на един културен и архитектурен феномен – т.нар. винени прозорци. Някого през тях са продавали вино на бедните, а днес са част от пъстрото и модерно всекидневие на Флоренция. Креативни собственици на ресторанти и барове прибягват до тях, за да запазят бизнеса си и духа на града жив. Повечето от тези интерсни пролуки не са работили от десетилетия, а други – от векове. Buchette del vinо са малки отвори, използвани в миналото за продажба на остатъците от вино на работническата класа. Матео Фалия, който е президент на Асоциацията за съхранение на винените прозорци обяснява: „Хората могат да почукат на малките дървени капаци и да напълнят бутилките си директно от семействата Антинори, Фрескобалди и Рикасоли, които все още произвеждат някои от най-добрите вина в Италия“.
Прозорците за вино са уникални за Тоскана, но често остават незабелязани. Някога са били важна част от ежедневието. Прикрепени към стари дворци и благороднически домове, винените прозорци могат да бъдат открити на много места из Флоренция. Много от са изградени още през Средновековието. Открити са над 150 такива само зад старите градски стени, а в целия регион броят им е значително по - голям. Подробна карта можете да намерите на уебсайта Buchette del Vino.


Законите за продажба на вино се променят в началото на 20-ти век, обяснява Матео Фалия: "Затова много винени прозорци се разрушават, а голяма част от дървените са загубени при наводненията от 1966 г." Сега някои от тях се отворят за първи път от десетилетия или векове и се използват за сервиране на храни и напитки при спазване на социална дистанция.


Сладоледеният салон Vivoli в близост до галерия Uffizi притежава такъв винен прозорец, през който се продава джелато и кафе.


Наблизо туристите и местните се наслаждават на коктейли от Osteria delle Brache на Piazza Peruzzi.


Над реката в Santo Spirito виненият бар Babae сервира напитки през прозореца си всяка вечер.


Прозорците са били използвани с подобна цел и по време на чумата. Това не е първият път, когато те имат за задача да спират разпространението на болести. Когато чумата преминава през Италия от 1629 до 1631 година продавачите на вино разбират важността на самоизолацията и по тази причина използват отворите. Вместо да вземат парите на ръка, те подават метален поднос през прозореца и после го дезинфекцират с оцет.
Всички винени прозорци сега са под защитата на Закона за културното наследство. Матео Фалия се надява, че след пандемията отношението към тях ще се промени.


"Имаме намерение да поставим плакати до всички винени прозорци, тъй като хората започват да ги уважават повече, когато научат историята им", казва той. Може би винените прозорци ще останат и неизменна част от „новото нормално“ на Флоренция.

Източник: https://www.insider.com/

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
сеп 16, 2020
За Деня на София влизаме безплатно в Столичния зоопарк и общински музеи
Още
сеп 16, 2020
Песен, вдъхновена от пандемията е големият победител на Фестивала за поп и рок музика
Още
сеп 06, 2020
Рекорден брой заглавия и участници в 8-то издание на „Алея на книгата“
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия