Никога не е късно за мечти! Историята на Джузепе Патерно, който завърши университет на 96 години

авг 08, 2020
338

Джузепе Патерно мечтае да получи университетско образование още докато е дете в Сицилия през 30-те години. Бедността, войната и издръжката на голямото семейството обаче възпрепятстват това начинание.
Днес, когато вече е на 96 години, Джузепе най – накрая успява да постигна заветната си мечта, превръщайки се в най-възрастния студент в Италия.
„Най-накрая осъществих мечтата си“, казва бившият железопътен работник и ветеран от втората световна война. Той завършва философия в университета в Палермо. „Да мога да уча винаги е бил най-големият ми стремеж, но семейството ми не беше в състояние да плати за образованието ми. Бяхме голямо и много бедно семейство. "
Патерно, най-големият от седемте братя и сестри, започва работа още като дете, помагайки на баща си в пивоварната в Палермо. През юли 1943 г., когато съюзните сили кацат в Сицилия, Патерно работи като телеграфист на италианската армия в Трапани. „Излязох невредим от войната и се започнах работа в държавната железопътна служба. Не бях въодушевен, но знаех, че трябва да го върша, защото бях женен и имах семейство, което да издържам. В същото време изпитвах огромно желание да се гмурна в книгите и да чета, да уча“
На 31-годишна възраст, Джузепе посещава вечерни часове и завършва гимназия за геодезисти. „През деня работех. Вечерта посещавах училището, а нощем учех “, разказва той. Но мечтата му да придобие университетско образование остава неосъществена.
В крайна сметка през 2017 г. Патерно се записва в катедрата по Философия в университета в Палермо. "Събуждах се в седем, за да уча", споделя той. „Използвах стара пишеща машина, за да изпълня задачите си. Почивах следобед и вечер, после учех до полунощ. Съседите ме питаха: „Защо правиш всички това на твоята възраст?“, Но те не разбираха колко е важно да постигнеш мечтата си, независимо от възрастта“
Появява се и нова пречка по пътя към сбъдването на мечтата. „Когато ми оставаха само няколко изпита, дойде пандемията от Covid-19 и се появи риск да дипломирането ми да се отложи. Курсовете ми преминаха към платформи за дистанционно обучение и трябваше да се справям с новите технологии“.
„Когато пандемията пристигна много се страхувахме за здравето му“, споделя синът му Нини Патерно „Казах на баща си, че можем да отложим изпитите и че може да се върне към уроците през есента. Но той отказа. "
Мечтата на Патерн се сбъдна миналия петък, когато завърши с отличие. "Това е един от най-щастливите дни в живота ми!", споделя той. „Иска ми се само жена ми да беше тук и да можеше да ме види. Но тя почина преди 14 години. ”
Дали Патерно е спрял да мечтае? Напротив. „Обмислям да продължа с магистърска степен. Майка ми доживя до 100. Ако цифрите и генетиката са на моя страна, все още ми остават четири години. "

Източник: https://theguardian/

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
сеп 06, 2020
На гости при Дешка от Горно Драглище, която пази традициите живи
Още
сеп 03, 2020
За повече авторска музика, а не кавъри и плагиатство
Още
авг 31, 2020
Петър Петров: „Научете децата си да обичат изкуството и музиката, за да живеем в по – добро общество“
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия