Уроците за живота на една 102-годишна жена, оцеляла след Covid - 19, испански грип и два вида рак

авг 17, 2020
1117

„Не беше чак толкова страшно“. Това споделя 102-годишната Милдред Шапалс след като успява да се възстанови от Ковид-19. Може би го приема така, защото е преживяла много трудни моменти.
Борбата й с болестите още като бебе. Милдред е само на 10 месеца, когато се заразява с испански грип. Смъртността при него сред децата под 5 - годишна възраст е била много висока и лекарите смятали, че тя няма да оцелее.
Пандемията през 1918-19 г. убива 50 милиона души по целия свят и повече от 675 000 души в САЩ, но Шапалс оцелява, завършва колеж, омъжва се и ражда две деца.
На 60 години е диагностицирана с рак на гърдата, а на 70 - на дебелото черво. Преминава през операции и химиотерапия.
68-годишната й дъщеря Джулия не е изненадана от възстановяванията на майка си. Отдава ги на позитивното й отношение към живота. „Тя винаги успява да открие забавния аспект на всичко стресиращо“.
Сигурно много хора се чудат какви други тайни има Шапалс за преживяването на трудните времена?
Първото й правило е: „Изберете правилната перспектива, през която да погледнете на проблема!“ „Един от начините да се научите да отклонявате мислите си от тревогите и да промените перспективата си е като се заставите да не се притеснявате в продължение на един час. Правете нещо приятно през това време“, обяснява Милдред. Когато тя е имала рак, например, си е доставяла удоволствие с дългите разходки с кучето или с пазаруване. „Открих, че малките почивки могат да дадат нова перспектива и да ви напомнят, че колкото и тъмни да са нещата, все още има и малко светлина“.
Второ правило: „Намерете баланс“
Шапалс признава, че оптимизма помага в трудни времена, но той трябва да бъде "балансиран с реализъм".
Според дъщеря й, наред със здравословните ястия, тя е похапвала и бонбони, и бисквитки. Не сядала да вечеря без чаша вино.
Водила е и доста активен начин на живот, въпреки че е запалвала по някоя цигара преди да навърши 60. „Тя обичаше да плува, да танцува, свиреше на пиано всеки ден ”, разказва дъщеря й.
Номер 3: „Заобиколете се с много приятели“
Шапалс многократно е обяснявала на дъщеря си, че приятелите са „жизненоважни“ и я съветва да създаде широка и разнообразна група от такива. Освен това казва, че е важно да бъдеш добър слушател, но не и да позволяваш „чуждите проблеми да станат твои“.
Правило номер 4: „Вслушвайте се в мъдрите съвети“
„Не се възприемам за ужасно стара. Но знам, че с опита идва и мъдростта. Така че като човек, който е оцелял повече от 10 десетилетия, ще ви кажа: „Има едно гласче в ума, което ви казва кога не сте честни със себе си. Не позволявайте на емоциите да го заглушат.“
Шапалс призовава младите да обърнат внимание на училището и да „се заставят да си пишат редовно домашните“. Тази самодисциплина, според нея, ще повлияе на работната им етика до края на живота.
И последно, по време на спор, „се уверете, че разбирате аргументите на другата страна - това е единственият начин да избегнете решения, основани на емоции“, казва тя.

Източник: https://www.cnbc.com/

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
окт 27, 2020
Големите столични болници отправиха апел за спазване на противоепидемичните мерки
Още
окт 12, 2020
Жените, които променят света: Каришма Али – от малко село в Пакистан до модния подиум в Милано
Още
окт 01, 2020
Коринтският канал - сбъдването на една хилядолетна мечта
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия