Япония предлага още едно необикновено преживяване – нощувка в средновековен дървен замък

авг 21, 2020
520

Замъкът Озу в японската префектура Ехиме предлага необикновено преживяване - да влезете в ролята на средновековен господар, обитаващ истински палат. Озу е единственият от запазените в Япония замъци, в който е обособена хотелска част.


Историята му започва още през 1617 г. Той е един от малкото дървени замъци, оцелели от тази епоха в цяла Япония. Превръщането му в хотел е част от проект за съживяване на обезлюдяващ се селски регион. Наричано "малкото Киото", градчето Озу е известно с живописната си река Хиджи, историческата архитектура и едноименния четириетажен замък.

 
Някога Озу е бил политически център (по време на ерата Едо (1603-1868). Процъфтявал е и през периодите Мейджи (1868-1912) и Тайшо (1912-1926), благодарение на производството на восък и коприна. Но благосъстоянието му, както и много други аграрни райони в Япония, драстично намалява през последните десетилетия. От 50-те години на миналия век започва значителен спад на населението - от 79 000 жители през 1955 г. остават едва 42 000 през 2020 г. " Закриват се бизнеси и се изоставят къщи, младите хора заминават, за да търсят по-добри перспективи", казва Диего Фернандес, директор на Отдела за изследване на архитектурата и културата към Бюрото за туризъм и градоустройство. „Много от къщите са прани, други се разрушават“, казва Фернандес. "Тази тенденция не трябва да продължава. Трябва да се направи нещо."
Роден и израснал в Испания, Фернандес пристига в Киото, за да следва архитектура. Прави дипломна работа на тема „Вода, архитектура и история“. Тока попада в Озу. „Районът стана гръбнакът на моите изследвания“, казва Фернандес. "В цяла Япония селските райони, съвместно с японското правителство, се опитват да измислят "магическа" формула за спиране на обезлюдяването.
Законите на Япония за защита на културното наследства ограничават промените в старинни сгради. След години на преговори с отговорните министерства, в Озу най-накрая получават съгласие за реконструкция на замъка и той отваря врати преди месец. През първата година от функционирането му като хотел обаче ще бъдат разрешени само 30 нощувки, като всяка от тях може да бъде за максимум шест гости. Цената й е 1 милион йени (или 9 469 долара) за двама гости и 100 000 йени, или 946 долара, за всеки допълнителен гост.

След пристигането си гостите, които могат да се преоблекат в традиционно кимоно и средновековни воински атрибути, са посрещани от звуците на тромпет, развети знамена и залпов огън. Следва поздрав с изпълнение на традиционния танц кагура. Вечерята се сервира в една от четирите кули на замъка. След нея се пие саке и има поетически рецитал.


Проектът за съживяване на региона включва и изграждането на още места за настаняване около Озу. В момента са налични и единадесет хотелски стаи, разположени в три реставрирани къщи. Всяка от тях носи името на почитан древен господар на града - SADA, OKI и TSUNE – и всяка има интересна история. Цената на нощувките в тях започва от 17 000 йени (160 долара) на вечер.


Втората фаза на проекта включва откриване и на допълнителни туристически атракции. „Нашата цел е да убедим повече собственици да отдадат къщите си под наем, след това да ги обновим и да намерим подходящото им приложение. “, казва Фернандес. Предвижда се договорите за наем да са за период от 15 години. След изтичането им реновираната къща ще бъде върната на собствениците, които ще могат да решат дали да продължат да ръководят създадения по проекта бизнес или не. „Ние се стремим да създадем градски център, в който младите двойки да решат да се преместят, защото имат работа, барове и кафенета, където могат да се хранят и да оставят децата си в детски градини и ясли “, казва Фернандес. „Имаме си замък, храмове, къщи, в които се провеждат чаени церемонии, самурайски резиденции, грънчарски работилници и ателиета за изработване на коприна“, допълва той. "Озу е като малка енциклопедия на японското изкуство и история."

Източник: https://edition.cnn.com/

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
сеп 16, 2020
За Деня на София влизаме безплатно в Столичния зоопарк и общински музеи
Още
сеп 16, 2020
Песен, вдъхновена от пандемията е големият победител на Фестивала за поп и рок музика
Още
сеп 06, 2020
Рекорден брой заглавия и участници в 8-то издание на „Алея на книгата“
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия