МОН с окончателно решение: Учебната година започва присъствено

авг 27, 2020
573

Учебната година ще започне присъствено. Прякото взаимодействие с учителя е повече от задължително, особено за малките класове. Това е окончателното решение на министерството на образованието и науката. То бе съобщено от просветният министър Красимир Вълчев на специален брифинг по темата.
Той обаче не изключи възможността до началото й да има промени, тъй като ситуацията в страната е динамична.
Пандемичната ситуация ще продължи поне още 10-12 месеца, което е периода на цялата учебна година и всички ще трябва да учим, работим и живеем в тази ситуация, прогнозира Вълчев.
Нито една страна няма да вземе крайния модел на затваряне на училищата, тъй като крайните варианти не могат да продължат много дълго.
Различните държави прилагат две стратегии на обучение, сочи анализ направен от МОН. Едната е хибридно обучение, която България няма да прилага, а другата е модел, базиран на превключването, която ще се практикува у нас. Това означава, че от присъствена форма на обучение ще се преминава към дистанционна в случаите на висока заболеваемост.
Изборът на тази система е провокиран от два фактора – не се губи учебно време и образователната система е подготвена за този вариант, уточни Вълчев.
Училищата ще работят при определени инструкции за безопасност. Директорите ще имат списък от задължителни правила за дезинфекция и дистанция. Този списък ще бъде публикуван на сайта на МОН. Самите училища също ще могат да предлагат свои собствени мерки.
Министърът даде пример с училища, които вече обявиха, че ще работят по график, в който различните класове започват часовете по различно време и така ще се разминават в междучасията.
При съмнение за дете, заразено с коронавирус, то ще бъде отделяно своевремнно, а родителите ще бъдат уведомявани. Те ще бъдат длъжни да го заведат на лекар и ако се потвърди наличието на COVID-19 Регионалните здравни инспекции ще бъдат информирани и детето ще преминава към онлайн форма на обучение.
Ако едно дете има хронично заболяване, чрез представяне на документ ще може да преминава в специална форма на обучение, каквато е дистанционната, увери министърът. От тази възможност ще могат да се възпозлват и децата, живеещи в семейства с тежко болни членове.
Дори при преминаване в електронна среда на учениците ще бъдат писани отсъствия и оценки, за разлика от втория срок на миналата учебна година. За целта ще бъде променена нормативната уредба, за да се обхвата ситуации със синхронно и асинхронно обучение.
Колкото по-малки са децата, толкова повече трябва да се ограничава използването на електронни устройства, коментира просветният министър.
В начален етап трябва силно да се дозира ползването им, защото те увреждат здравето и водят до психически проблеми, намалена двигателна активност, пречат на развитието на различни видове интелигентност, показват данни от изследване на БАН по поръчка на МОН.
Дори и децата да четат през електронни устройства, те четат по-повърхностно, заяви Вълчев.

Тагове:
образование учебна година Красимир Вълчев

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
сеп 18, 2020
МОН няма намерение да затваря училища през октомври
Още
сеп 18, 2020
Група от детска градина в Сливен е поставена под карантина заради заразена с коронавирус учителка
Още
сеп 17, 2020
Допълнително заплащане на учители за дистанционна работа с ученици
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия