За повече авторска музика, а не кавъри и плагиатство

сеп 03, 2020
301

За десета поредна година сцената на Международния фестивал за поп и рок музика – София 2020 ще изправи популярни български изпълнители в битка за най-добра нова българска поп и рок песен.
Сред участниците в юбилейното Х-то издание на музикалния форум са Маргарита Хранова, Петя Буюклиева, Илия Ангелов, група „Хоризонт“, Христо Деянов, Мария Стойнова, Митко Стафидов, Василена Чернаева, Перфект & Тишо, SUNNIE, Петър Петров и Славена Даскалова, Rock Session & Антон Пейчев.
Всички те ще се състезават в навечерието на празника на София за голямата награда на фестивала и ще подкрепят две обществено-значими каузи, свързани с българския туризъм и хората с репродуктивни проблеми.
12-те изпълнители ще представят авторски песни, подбрани от компетентно жури, в чийто състав попадат утвърдени автори на музика, текст и аранжимент.

Познатият като пеещият доктор Христо Деянов посъветва младите да се вслушат в собствения си вкус и чувство за музика, а не да плагиатстват.
„Напоследък се нароиха едни такива гласове, леко естрадно – кабаретни, които толкова си приличат. Не имитирайте Васил Найденов и Орлин Горанов, а се опитайте да бъдете себе си, правете авторска музика, а не кавъри и плагиатство“, препоръча той.

Изпълнителят е на мнение, че държавата трябва да се включи и да подкрепи българската музика като създаде задължителна квота от около 30% за излъчване й в ефира.

Музикалният педагог и участник в конкурса Мария Стойнова е убедена, че винаги ще има място за хубава българска музика и че вкусовете на хората могат да се променят.
„Хората са свикнали да слушат това, което им се поднася. Не е особено трудно да се промени самата култура на слушане“, смята тя.

Според нея да си музикант в България не е лесно, но е интересно, защото постоянно има нови предизвикателства.

Петър Петров е сред музикантите, опитващи се да създават качествена авторска музика в България. Тази година той също е един от участниците в конкурса за нова песен на Международния фестивал за поп и рок - София 2020 и е на мнение, че за 10 години фестивалът се е превърнал в нещо като институция , подкрепяща българската музика.

„Хубаво е, че го има, защото не са много събитията, които обръщат внимание на българската песен. Тук се събират качествени произведения от родни автори. След това се полагат усилия те да бъдат популяризирани“, коментира Петър Петров.

Х-тото юбилейно издание на най-големия Фестивал за поп и рок музика – София 2020 ще се проведе на 15 септември от 19.00 часа на откритата платформа А6 при НДК.
Един от най – очакваните моменти на събитието ще бъде рецитала с изпълнение на песните – победители от предишните издания на Фестивала.

Пълният списък с финалните песни може да откриете тук

Тагове:
Фестивал за поп и рок музика авторска музика Христо Деянов Мария Стойнова Петър Петров музикален конкурс

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
окт 27, 2020
Големите столични болници отправиха апел за спазване на противоепидемичните мерки
Още
окт 12, 2020
Жените, които променят света: Каришма Али – от малко село в Пакистан до модния подиум в Милано
Още
окт 01, 2020
Коринтският канал - сбъдването на една хилядолетна мечта
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия