На гости при Дешка от Горно Драглище, която пази традициите живи

сеп 06, 2020
3694

В подножието на Рила, на 15 километра от Банско се намира село Горно Драглище. С основната си атракция – къщата на Дешка. Където и да спрете, за да ви упътят до там, всички я знаят. А след като я посетите веднъж, със сигурност ще се върнете отново. Защото Дешкиният дом е едно много специално място, отворено за всички, които искат да се докоснат до старите български традиции, вкусните гозби като от нашето детство и най – широките и топли усмивки на бабите, които работят там. Работят всъщност не е най – точната дума, защото те те посрещат като дълго чакан гост – с хляб, сол и песен.


А после сядаш на трапезата. Салата е набрана от градината в двора на Дешка. Домашни са и останалите продукти, с които са приготвили пърженица (изпържени праз, чушки, домати и сирене); боб с чекане (червено цвекло) и сланина; пататник – с картофи, сирене и лук; капама с месо от гудето (прасето). А ако имате късмет може да е останало и парченце нафпавок – местен колбас, подобен на банския старец и ялова баница, която се прави само с брашно, мая и малко олио.

Кухнята, с нейните тайни, обаче е запазено място само за Дешка. Каквото не може тя самата да произведе, взима от другите хора в селото. „ Кой има сладко, кой шушони, кой боб, сланинка, мляко, сирене, така можем да се развиваме“
В къщата има и 5 стаи, в които гостите могат да останат да пренощуват. Но стопанката може да подсигури и много повече. Отново с помощта на приятели. “Стремя се да включвам колкото може повече хора от селото и техните къщи, така общо имаме 20 стаи. Нощувките са наблизо, а всички забавления стават при нас”


Освен тялото, при Дешка ще нахраниш и душата си. Щом баба Яна – една от нейните помощнички – те премени в сватбена носия и ти запее, ще се почувстваш у дома. Ще разбереш, че тук и ракията, и приказките са благи (сладки)

На баба Яна ще й грейнат очите, докато ти разказва как една група от деца, които им дошли на гости за втори път, донесли и букети. „А на мен никогаж преди не ми беха давали цвеке у целофан. Като дете съм се радвала! То наште мъже тука фного не са по даването на цвеке“, признава тя. И пак подхваща песен...
И неусетно запяваш и ти, и танцуваш, точиш, плетеш. А една малка нишка се вплита в сърцето ти и те свързва с това чудно място.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
май 11, 2021
Ла Скала отвори врати за публика след 7-месечно затваряне
Още
апр 30, 2021
Ученици помагат на нуждаещи се семейства
Още
апр 12, 2021
Пътят на един ученик от Софийската математическа гимназия до пълна стипендия в Харвард
Още
Организирайте любимото си събитие с "Каприз Ивент"
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия