В условията на пандемия: 435 училища започват учебната година без медицински персонал

сеп 07, 2020
778

Дни преди началото на новата учебна година, в много училища и детски градини липсва медицински персонал. Над 400 училища в страната остават без лекари, съобщи Нова телевизия.
В някои училища, с помощта на общините, ще се осигурят посещения на медицински специалисти два или три пъти седмично. В малките населени места, директорите ще сключват договор с медицински специалисти. За проблема призна и образователният министър: „В детските градини проблемът е по-голям. В много училища, за съжаление, също нямаме такива специалисти”
Детските градини без лекарски персонал са над 350. Недостигът на такива кадри е по-скоро териториален, показва проверката на телевизията В градове като Ямбол например, текучество и липса на медицински персонал няма. Не така обаче стои въпросът в Якимово: „Нямаме нито едно медицинско лице в учебните заведения, вече трета година. Просто проблемът е жесток”, смята Мариана Иванова - директор на ДГ "Слънчице"- с. Якимово. В останалите детските градини в района са успели да запазят само част от персонала. Но са притеснени, тъй като в част от групите няма медицинско лице от февруари: „Заминаха за Англия да берат ягоди, защото заплащането е по-високо”, признава Иванова. Детското заведение продължава да работи с по-малък брой сестри, които обслужват останалите групи. Но не е ясно до кога ще го правят: „Едната сестра е на 76 години, другата - на 70 и вече казват: „Моля ви, освободете ни, не ни търсете“. Цяло лято търсим, но дори пенсионерите не желаят”, обяснява Иванова. Причината всички да бягат от този вид работа е ниското заплащане и големият обем работа.
С друг проблем се сблъскват в Русенско, където недостиг на кадри няма, но почти всяка от сестрите в детските градини и училищата работи и на втора работа, най-често в Спешното отделение. А там, по думите на кмета на града, рискът от заразяване с COVID-19 се увеличава.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
сеп 18, 2020
Важна информация за родителите на деца под карантина
Още
сеп 17, 2020
Пулмолог: Няма особена драма със заразените с Covid-19 в училищата
Още
сеп 14, 2020
Първият учебен ден – под знака на протести, маски и пандемия
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия