Смяната на времето е лоша идея и трябва да спре завинаги, твърдят експерти

сеп 08, 2020
503

Смяната на часовото време два пъти годишно уврежда здравето на хората и нарушава съня, който е жизнено необходим, твърдят експерти от Американската академия по медицина на съня.

Специалистите публикуваха становище, с което призовават смяната на стрелките да бъде отменена изцяло. Мотивите в позицията са множеството поражения върху физическото и психическо здраве на хората.

„Имаме доказателства, които бавно се натрупват през годините, по отношение на неблагоприятните ефекти, когато преминаваме от лятното часово време към астрономическото (зимно) часово време и обратно“, каза президентът на академията и специалист по медицина на съня д-р Канан Рамар.
Тези въздействия са много различни и включват усложнения със сърдечно-съдовото здраве; инсулт и предсърдно мъждене; предпоставка са за лекарски грешки, психични разстройства и пътнотранспортни произшествия.

Какво се случва, когато сменим времето?
„От гледна точка на науката за съня и чисто биологично, от тази смяна няма никакъв смисъл“, заяви д-р Рафаел Пелайо, специалист по сомнология в Станфордския университет.
„На нашето тяло са му необходими няколко дни, за да се приспособи към променен график на съня. Въпреки, че спим с час по-малко, необходими са ни около пет дни, за да се синхронизираме с промяната“, разясни Пелайо.

Според експертът много хора вече пропускат съня, необходим за добро здраве, а всеки трети американец редовно не получава достатъчно сън. Това становище е характерно и за целия европейски континент.

Недоспиването далеч не се ограничава само до тъмните кръгове под очите. Лошият сън е свързан с диабет тип II, инфаркт, астма и депресия.

Но докато правителствата вземат решение, дали да сложат край на смяната на часовото време два пъти годишно от академията по медицина на съня съветват хората сами да се насърчат и да започнат напасването с промяната по-отрано.

На 25 октомври 2020 година ще преминем към зимно часово време, затова е добре седмица преди това да настроим режима си, спрямо промяната, което включва да си лягаме с час по-рано, да избягваме мобилните устройства вечерно време и да ограничим консумацията на кофеин в следобедните часове.

Дебат за отпадането на смяна на часа се води от 2018 година в Европейската комисия. Всяка държава- членка трябваше да определи към кое часово време ще се придържа – лятно или зимно. Прекратяването на смяната на часа засега се отлага за 2021 година.

Сред учените има широк консенсус, че този променлив график трябва да спре, но как тогава се стигна до него?

По време на Първата световна война Германия, Великобритания и Съединените щати, въвеждат лятното часово време в опит да спестят електрическа енергия. Век по-късно проучване от 2017 година установява, че средната икономия на електроенергия е 0,34% през лятното часово време.

Но вредата за здравето на хората от превключването на часовниците надвишава ползите за спестяване на електроенергия, твърдят учените. Сега на първо място стои въпроса с отпадането на тези смени и на второ, кое часово време ще избере всяка страна .

Източник: CNN

Тагове:
лятно часово време зимно часово време астрономическо часово време смяна на часовото време смяна на стрелките

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
сеп 16, 2020
Най-продаваната певица за всички времена ще снима филм за живота си
Още
сеп 09, 2020
За "Оскар" ще бъдат номинирани само филми с гейове, лесбийки, цветнокожи, инвалиди и транссексуални
Още
сеп 09, 2020
Георги Милков по следите на една легенда – неописаната част от Цариградския архив
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия