Промени в Закона за образованието. Четиригодишните задължително на градина

сеп 09, 2020
1412

Законът за училищното и предучилищното образование бе във фокуса на работата на народните представители по време на днешното пленарно заседание.

Няколко съществени промени бяха приети на второ четене, касаещи образователният процес.

Първото изменение е свързано с въвеждането на задължително предучилищно образование за 4-годишните деца. То ще стане факт през 2023/2024 година, а общините трябва да създадат необходимите условия затова. Ако, обаче в дадено населено място има достатъчно места в детските градини и могат да се осигурят условия за обучението на 4-годишните, то промяната може да влезе в сила и по-рано.

В момента на задължителна предучилищна подготовка подлежат децата от 5 –годишна възраст. Не се предвиждат промени в програмите и начините на обучение, които се прилагат в образованието сега. Този процес ще продължи да се осъществява под формата на игра за децата.

Просветният министър Красимир Вълчев поясни по време на дебата, че тази възраст е критична за децата и особено за тези, чийто майчин език не е български.

„Всички изследвания сочат, че има голяма разлика между деца, които са ходили на детска градина и тези, които не са. Особено това важи за децата, чийто майчин език не е български“, подчерта той.

По думите му деца, които са лишени от образователна среда в този период се справят много по-трудно от връстниците им, които са били част от обучителния процес.

Друга съществена промяна, приета от Народното събрание на днешния пленарен ден, е че дистанционната форма на обучение за всички класове през учебната 2020/2021 година ще може да се извършва независимо дали е обявена извънредна епидемична обстановка.

Повече от 30 учебни дни ще могат да учат дистанционно само учениците, които с присъствието си в училище, поради здравословни причини могат да поставят в риск живота и здравето си и това на близък човек, с когото живеят на един адрес. Дистанционната форма на обучение над 30 учебни дни ще бъде възможна и по избор на ученика, но след разрешение на началника на регионалното управление на образованието.
Дистанционното обучение до 30 учебни дни ще се разрешава със заповед от директора на училището.

Депутатите регламентираха и дистанционна форма на обучение по време на извънредни обстоятелства и за децата в детските градини, освен за учениците. Това стана с приетото предложение на Милена Дамянова от ГЕРБ и група народни представители, направено между първо и второ четене на промените в Закона за предучилищното и училищното образование.

"Когато поради извънредни обстоятелства присъствието във формите на педагогическо взаимодействие в детските градини и групите за задължително предучилищно образование в училищата е преустановено, след заповед на министъра на образованието и науката педагогическото взаимодействие се осъществява, доколкото и ако е възможно, от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии и с участието на родителите", предвижда приетата разпоредба.
Предложението е било направено от директори на детски градини, които по време на извънредното положение са реализирали такива проекти и има за цел да даде повече възможности за децата, посочи Милена Дамянова. По думите й тези детски градини, които не могат да го направят, нямат задължение.

Според други промени в текстовете на закона, държавата ще компенсира разходите за отглеждане и обучение на децата, за които няма места в държавните и общинските детски градини. Тази мярка ще влезе в сила от 1 януари 2021 година.

 

Тагове:
Закон за училищното и предучилищно образование образование промени детски градини дистанционно обучение Народно събрание депутати

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
сеп 18, 2020
МОН няма намерение да затваря училища през октомври
Още
сеп 18, 2020
Група от детска градина в Сливен е поставена под карантина заради заразена с коронавирус учителка
Още
сеп 17, 2020
Допълнително заплащане на учители за дистанционна работа с ученици
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия