Музикант: "Всеки народ изчезва без културата си"

сеп 09, 2020
402

Тихомир Георгиев е един от участниците в Международния фестивал за поп и рок музика – София 2020.

„През годините повечето от популярните фестивали изчезнаха. В момента има много малко такива, всъщност основните са два – „София сонг“ и „Бургас и морето“. Те стимулират създаването на нови български музикални продукти. Творците имат интерес да участват, за да могат да покажат на какво са способни и да демонстрират своята нова продукция“, заяви той пред myfamily.bg. 

Песента „Хей, ти“, с която Тихомир участва във фестивала, е създадена след срещата му със симпатичните момичета от дует „Перфект“ – Надя и Кристина, които са решили да възродят българската музика във вида, в които е звучала през 80 – те години на 20 век - нещо като българска естрада на нов глас.

„Възникна идеята да направим съвместна песен, която да звучи ретро и да бъде на български език, но да не копира образците на естрадата ни, а по – скоро да се доближава до една световна осемдесетарска концепция. В този момент течеше конкурса за набиране на участници в юбилейното издание на фестивала. Кандидатствахме и ни одобриха. Самата песен няма дълбоко социално или политическо съдържание, тя разказва за вечните отношения между мъжа и жената“, коментира Тихомир.

Всичко беше направено във времената на пандемия, разказва той.

„Общувахме си чрез социалните мрежи и по телефона. Музиката е създадена в домашно студио. Вложихме много хъс и ентусиазъм. Получи се едно приятно парче, което може да ви развесели и да допадне на една широка аудитория“.

Ентусиазмът и хъса са движещата сила за музикантите при създаването на нова българска музика, признава Тихомир.

„В България музиката не е бизнес, а ако приемем че е такъв, то той не е добре платен. По тази причина човек трудно би могъл да оцелява единствено и само създавайки и изпълнявайки музика. На пазара, според мен, са останали само лудите глави, които го правят заради самата музика, заради удоволствието, заради осъзнаването че в България трябва да се създава музика. Защото един народ без своята култура, в това число и музиката, би изчезнал като нация.“

Тихомир е твърдо убеден, че трябва да се въведе квотата за излъчване на българска музика в медиите.

„Поне в началото трябва да бъде много голям процент. За да може да се върнем към популяризирането на нашата музика, както беше в периода на 80 – те години на миналия век. И сега би било добре да бъде поне 50% - за да могат хората да си припомнят, да свикнат, да харесат музиката на своите творци.

След това нещата могат да бъдат отпуснати по някакъв начин, но съм сигурен че когато се възпита аудиторията, когато тя си припомни красотата на българската музика, сама ще я търси и дори квотите да изчезнат, пак ще се слуша българска музика. Просто ще е разкрита цялата й красота, хората ще са я усетили, чули, харесали и заживели с нея“.

 

Тагове:
Фестивал за поп и рок музика Тихомир Георгиев

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
сеп 06, 2021
Рецептата за здраве на Христо Деянов – Доктора: Слушайте хубава музика и не се поддавайте на страха и агресията
Още
авг 28, 2021
Славчо Николов от БТР подава ръка на млади изпълнители
Още
авг 24, 2021
Илия Ангелов от „Диана експрес“: Жената до мен изпълва изцяло живота ми
Още
Копирайтинг услуги - създаване на съдържание
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия