Странични ефекти спряха изпитванията на най-напредналата ваксина срещу COVID-19

сеп 09, 2020
373

Фармацевтичната компания AstraZeneca временно спря изпитванията, които провежда за ваксина срещу COVID-19. Причината е появата на странични ефекти при един от доброволците в тестванията за лечението.

AstraZeneca, която е разработила ваксината заедно с Оксфордския университет, не разкри никаква информация за възможния страничен ефект, който тя нарича "потенциално необяснима болест", въпреки че се надява пациентът да се възстанови. Преди месец AstraZeneca започна да провежда тестове на ваксината с 30 000 души в различни страни, за да разработи последната фаза, преди да я разпространи.

Това беше единствената ваксина, на която се довери Европейският съюз и подписа договор с компанията. Министърът на здравеопазването на Испания Салвадор Ила обяви само преди няколко дни, че са постигнали споразумение да получат три милиона дози от тази ваксина през декември, при условие че тя е ефективна. Също така секретарят на Каталунската агенция за обществено здраве Хосеп Мария Аргимон съобщи вчера, че са заявили около 100 000 дози до края на годината, за да ваксинират "най-уязвимите" хора.

На този етап AstraZeneca работи върху отстраняването на потенциалните заплахи от страна на ваксината и безопасното й въздействие върху човешкия организъм.

AstraZeneca беше започнала проучванията върху фаза 3 на разработката, докато във Великобритания, Бразилия и Южна Африка изследването на ваксините е между фази 2 и 3, според Stat.

Ваксината на AstraZeneca беше смятана за една от най-напредналите в света от Световната здравна организация (СЗО) и се очакваше да се появи до първата половина на 2021 г.
Заедно с фармацевтичните компании Pfizer и Moderna, AstraZeneca е една от трите компании, които са на етап фаза 3 в проучвания в САЩ, но и първата, която трябва да спре клиничните изпитвания от съображения за сигурност и безопасност.

Източник: https://www.lavanguardia.com/

 

Тагове:
COVID-19 коронавирус ваксина AstraZeneca

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
сеп 18, 2020
МОН няма намерение да затваря училища през октомври
Още
сеп 18, 2020
Група от детска градина в Сливен е поставена под карантина заради заразена с коронавирус учителка
Още
сеп 17, 2020
Допълнително заплащане на учители за дистанционна работа с ученици
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия