Училище в условия на пандемия. Ето, какво трябва да знаем?

сеп 11, 2020
1044

Ако има съмнения за коронавирус при дете, което посещава училище, то временно ще бъде изолирано, така че да не прави допълнителни контакти със своите съученици. Веднага ще бъдат уведомени родителите му, които трябва да дойдат в рамките на 1-2 часа, за да вземат и приберат детето. След това започва неговото наблюдение и изследване, както всеки един пациент. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването „Чети етикета“ в ефира на БТВ.

Държавата ще плаща тестовете за изследване на инфекцията, когато става въпрос за съмнения на случаи в организиран колектив, каквито са яслите, градините и училищата. Пробите ще бъдат взимани от Регионалните здравни инспекции (РЗИ).

Доц. Кунчев съобщи, че от началото на епидемията у нас няма случай на човек, който е бил контактен със заразен от COVID-19 и да не иска да се изследва. „По-скоро е обратното, хората желаят да се изследват без да е крайно необходимо“, допълни той.
В тази връзка, според него няма да има глобени родители, защото едва ли биха отказали взимането на проба от децата им, ако имат съмнения за наличието на болеста или са били в контакт със заразен.
„Искам да знаете, че тези текстове, които са показани засягат всички заразни болести в България и те същестевуват от години. COVID-19 като една нова заразна болест влиза в този списък, но нямаме до момента случай на човек, който е отказал изследване, ако има съмнение, че той или негов близък е болен. Напротив, проблемът е да осигурим на всички, желаещи тестове да се изследват.

На въпрос, при случай на положителна проба за COVID-19 на дете от училище ще има ли карантина и за самите родители, здравният инспектор бе категоричен, че такава няма да има, само, ако техните деца покажат положителен резултат, родителите ще бъдат подложени на изследване.

Относно предпазните мерки – маска или шлем за децата в училище, доц. Кунчев заяви, че всичко зависи от това, как детето се чувства по-комфортно. Според него, обаче шлемът е по-подходящ, защото той не пречи на дишането и детето по-бързо свиква с него.

До края на седмицата здравните власти ще предложат прагове, в кои случаи ще се затварят училища и областни градове.
„В ситуация на една епидемия, която се развива много динамично, фиксирането зад определени цифри не е най-добрия подход. Има много големи разлики между самите училища, начина на организация и децата, които учат там. Има огромни разлики в момента между областите. Например, заболеваемостта в Благоевград, който в момента е водещ и заболеваемостта в Търговище се различават много, все едно, че не става въпрос за една територия, така че по-добрия вариант е областните щабове да вземат решения, а не да се фиксираме зад едни цифри“, коментира той.
По думите му контролно-пропусквателни пунктове между градовете няма да има, защото много пречат на нормалния живот и на икономиката, а медицинското им значение не е чак толкова голямо.
„Ако стане някаква драматична ситуация, увеличи се заболеваемостта десетки пъти ще се случат всякакви мерки, които предприемат другите страни, но такова затваряне и блокиране, каквото имаше в началото на епидемията, аз не мисля, че ще се върне“, увери държавният инспектор.

В момента България е на 19-то място по заболеваемост в Европа от общо 31 страни. Нивото на смъртност е доста високо, тъй като заемаме 2-ро място в Европейския съюз, но и предпоследно на Балканите.

За изминалото денонощие 163 са новодиагностицираните с COVID-19 лица при направени 5090 PCR теста.
Разпределението по области на лицата е: Благоевград - 19; Бургас - 7; Варна - 14; Велико Търново - 1; Добрич - 4; Кърджали - 13; Кюстендил - 2; Монтана - 5; Пазарджик - 7; Перник - 2; Плевен - 1; Пловдив - 4; Разград - 2; Русе - 5; Силистра - 2; Сливен - 6; Смолян - 3; София област - 3; София град - 36; Стара Загора - 13; Търговище - 4; Хасково - 3; Шумен - 3; Ямбол - 4.
Излекувани са вече 12619 лица, от които 145 са регистрирани през изминалото денонощие.
Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 746. От тях 55 се намират в интензивни отделения или клиники.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 706. Пет от случаите са от последното денонощие.

Тагове:
коронавирус COVID-19 Ангел Кунчев училище противоепидемични мерки

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
сеп 18, 2020
МОН няма намерение да затваря училища през октомври
Още
сеп 18, 2020
Група от детска градина в Сливен е поставена под карантина заради заразена с коронавирус учителка
Още
сеп 17, 2020
Допълнително заплащане на учители за дистанционна работа с ученици
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия