Първият учебен ден – под знака на протести, маски и пандемия

сеп 14, 2020
592

Първият звънец за новата учебна 2020/2021 ще удари за общо 700 000 ученици и 89 000 преподаватели, сочат данни на Министерството на образованието и науката, цитирани от БТА.

Учебната година ще е по-различна от останалите, тъй като има много нови правила, с които ще трябва да се съобразяват учебните заведения и посещаващите ги.

След като ръководството на МОН обяви окончателно в края на август, че ще се придържа към присъствена форма на обучение за всички ученици и във всички училища, бяха изготвени съвместно със здравното министерство насоки за работа в условията на COVID-19.

Пълният списък с препоръки може да видите тук

Въпреки разписаните противоепидемични мерки част от родителите няма да пуснат децата си присъствено в училищните сгради. За да избегнат риска от заразяване с коронавирус родители на над 250 деца за заявили желание да заменят присъствената форма на обучение с дистанционна. За тях ще бъде осигурен Център за дистанционно обучение от МОН.

И докато едни взимат пандемията насериозно, други излязоха на протест срещу мерките, въведени от просветното министерство за ограничаване на заразата в училищата. Родители изразиха недоволството си срещу задължителното носене на маски във всички закрити помещения в училищата - преддверие, фоайета, стълбища, коридори, санитарни възли, медицински кабинет, чуителска стая, библиотека, бюфет и столова (освен при хранене), в училищните автобуси. Маските в класните стаи за учениците ще са по желание, докато за учителите те ще бъдат задължителни.

Освен носенето на маски родителите се обявиха и против въвеждането на изолационни стаи, в които ще бъдат настанявани децата, показващи симптоми на заболяването, до взимането им от настойник.

Според протестиращите мерките не трябва да имат задължителен характер, а препоръчителен и отказът от спазването им не трябва да води до рестрикции и санкции за децата и родителите.

„Който смята, че ще бъде защитен, носейки маска, нека да го направи спокойно. Против сме, защото няма нито едно научно проучване, което да доказва ползата от маските, включително СЗО препоръчва неносене на маска от здрави хора, а изолаторите са лишени от всякакъв смисъл, защото показвайки симптоми едно дете, това означава, че то вече е било в контакт с всичките си съученици и няма абсолютно никаква медицинска и човешка логика от тези мерки“, заяви пред БНР един от организаторите на протеста Михаела Божанкова .

Притесненията на родителите са свързани още със психическите травми, които би нанесло носенето на маски в училище, както и появилите се проучвания, че съществува вреда от използването им.

В отговор на недоволстващите родители, просветният министър Красимир Вълчев заяви, че България е избрала една от най-либералните форми за носене на маски в учебните заведения и те ще стоят на лицата им общо около 30 минути на ден. Той препоръча учениците да стоят по-често на двора в учебните заведения, а не по коридорите.

Тагове:
първи учебен ден образование протести МОН Красимир Вълчев пандемия маски противоепидемични мерки

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
май 14, 2021
Насилието в училище е сред основните проблеми на деца и родители
Още
май 14, 2021
МОН: Изпитите в Х клас са задължителни по закон
Още
май 11, 2021
Кунчев: „Имунизацията на деца над 6 г. ще съвпадне със старта на учебната година“
Още
Организирайте любимото си събитие с "Каприз Ивент"
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия