Пулмолог: Няма особена драма със заразените с Covid-19 в училищата

сеп 17, 2020
496

Ден след откриването на новата учебна година в няколко училища вече има заразени с коронавирус и класове, поставени под карантина.
След като вчера 8 учители от столичното 55-то училище дадоха положителни проби за Covid-19, днес 42-ма ученици от Езиковата гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора са поставени под карантина. Причината за това е позитивен PCR тест на единайсетокласник от гимназията.
Ученикът дал положителна проба за Covid-19, е в добро здравословно състояние и няма никакви симптоми. Той и семейството му са пожелали да се тестват доброволно, в резултат на което разбират, че е носител на вируса.
Единайсетокласникът е бил на училище през целия ден и в контакт с целия си клас. За 14 дни под карантина от днес е целият клас плюс 16 деца, контактни в смесените профилирани часове, предаде БНР.
Обучението на поставените под карантина ще премине от разстояние в електронна среда, веднага са взети мерки за дезинфекция.
Останалите класове ще учат нормално. Учителите няма да бъдат поставени под карантина.
В столичното 55 СУ, в което 8 преподаватели излязоха вчера с положителни проби за Covid-19 също ще продължи нормалния учебен процес и няма да се въвежда дистанционно обучение, нито да се карантинират цели класове.
Днес предстои тестването на всички, които са имали контакт със заразените педагози”, коментира директорът на учебното заведение Таня Иванчева, пред Нова телевизия.

Положителните тестове за коронавирус в столичното училище излизат по същия начин, както при ученика от Стара Загора.
„В неделя колега си е направил PCR тест по собствено желание, който излиза положителен. В понеделник всички, които са имали контакт с него, бяха изследвани. Взето бе решение да се направят тестове и на целия персонал в училището, включително и на непедагогическия”, обясни Иванчева.
Всички заразени учители са под домашна карантина и нямат симптоми на заразата.

Според пулмологът д-р Александър Симидчиев първите случаи на заразени с коронавирус ученици още в началото на учебната година показва, че това се е случило извън училище.
„Прагматичното и спокойно приемане на тези случаи е правилният начин за справяне, подходът към вируса трябва да бъде систематичен, спокоен“, коментира специалистът в ефира на БНТ.
Д-р Симидчиев предложи да се направи система, в която да се отчита в кои училища колко заразени деца има, за да се отчете кое от тези заведения се справя по-добре, кое по-зле и в бъдеще системата да се самообучава.
"Децата по принцип в училище боледуват по-леко или въобще не боледуват от COVID-19, този експеримент ще е повече за това доколко те могат да разнасят инфекцията обратно към къщи, аз не виждам особена драма в това, което се случва", заяви д-р Симидчиев.
Той предположи, че ще има леко повишаване на случаите, тъй като обучението вече е присъствено, но не вярва да се получи някакъв страхотен бум.

Тагове:
коронавирус COVID-19 училище Стара Загора 55 СУ д-р Александър Симидчиев

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
окт 29, 2020
Детските школи и занимални са пред фалит след въвеждането на новите мерки
Още
окт 27, 2020
Присъствената форма на обучение остава. Какви са критериите за преминаване онлайн?
Още
окт 26, 2020
Нов доклад определя българските ученици като нетолерантни - знаят езици, но не приемат чужди култури
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия