Нафплио – най – красивата и романтична дестинация в Гърция

сеп 27, 2020
2587

Нафплио e един от най - старите и красиви градове в южната ни съседка. Кокетни малки ресторантчета, занаятчийски работилници, аромат на кафе, на море, а малко по - високо и на смола. Изгубваш представа за времето и се разтапяш от красотата на бугенвилиите и широките усмивки на хората. Струва ти се, че си се пренесъл в Италия и само патрично поставените на всяка уличка гръцки знамена ти напомнят къде си. Крепости, уединени плажове, дълги алеи над морето, заобиколени от високи борове. Красота и безвремие.
Нафплио е любима дестинация за бягство от Атина. Намира се на два часа от гръцката столица, но не е много познат на българския турист, който традиционно посещава северната част на Гърция.


Нафплио се намира в Арголическия залив, на полуостров Пелопонес. Бил е първата столица на съвременна Гърция (1823 – 1834). Тук е коронясан първият новогръцки крал Отон Първи. Древногръцката легенда пък разказва, че е основан от Тезей – атически герой, създател на Атинската държава. Обитаван е от финикийци, карийци, древни египтяни и др. Днес съчетава уникалната архитектура и култура на венецианци, османци и гърци.

Сърцето на стария град е историческия площад Синтагма. Тук се намират забележителни сгради като Трианон - стара турски джамия, в която е настанено първото учебно заведение в града. На площада е и Археологическият музей, Националната банка и сградата на първия гръцки парламент.


Градът е обграден от три величествени крепости – Паламиди, Буртзи и Акронафплиа. Укрепленията образуват огромен каменен комплекс, запечатал великата история на местността.


Истинско удоволствие е разходката по тесните и стръмни улички. Една от тях води до ателието за керамични фигури Ergacthpio. То е собственост на Панайотис и Мария. Когато виждат, че проявявам ентусиазъм спрямо града, произведенията им и гръцката култура, ме канят в помещението зад магазина, където създават творбите си. Обясняват ми процеса на оформяне, изпичане и оцветяване на предметите. Говорим за пандемията, изкуството и Древна Елада.


Крайбрежната улица „Буболинас“ прилича на идилична картина, създадена от талантлив художник - палми, старинни сгради, таверни, кафенета и оживление. А над всички това гордо се извисяват крепостните стени.


Запазена марка на Нафплио е живописният замък Буртзи, построен на остров в морето. Намира се на 400 метра от брега и до него се стига за 10 минути с някоя от многобройните лодки, които предлагат превоз през цялата година. Първоначалното предназначение на крепостта е да охранява пристанището. По-късно се превръща в затвор. През седемдесетте години на миналия век претърпява нова метаморфоза -става луксозен хотел. Днес в помещенията на стария венециански замък се организират културни мероприятия и концерти.


Незабравима остава и разходката над Арголическия залив със стръмните си брегове, по които растат огромни кактуси, алое и пинии. Дългата пътека е осеяна с иглолистни дървета и растения. Те не само пазят сянка, но отделят и чуден аромат, който се смесва с този на морето. По целия път се любуваш на спиращи дъха гледки. Минаваш неусетно километри.

Опитваш се да запечатиш с фотоапарата и в съзнанието си това природно съвършенство. Започваш да правиш планове за следващия път, когато ще дойдеш отново тук.

Харесайте фейсбук страницата ни тук.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
ное 29, 2020
Зоологическата градина в София остава отворена за посетители
Още
ное 19, 2020
Да заредим дома си с топлина, уют и забавления за малки и големи
Още
ное 17, 2020
Рекордно голяма ледена пързалка ще радва малки и големи в Пловдив
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
За Нас
MyFamily.bg е уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за голямото...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия