Метеора - природно величие и свързване с божественото

сеп 30, 2020
385

„Висящ във въздуха“, близо до небесата – това означава името Метеора. Комплексът от манастири, кацнали на върха на огромни скали, създава сюрреалистичен пейзаж, който не се среща никъде другаде по света. Тук се открива уникална перспектива към величието на природата и вечното желание на човека да се свърже с божественото.


Метеора е най-големият археологически обект в Гърция и част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Още в периода на ранното християнство тук започват да пристигат монаси – отшелници (9 и 10 век), търсейки, тишина и уединение в пещери, разпръснати сред скалите. Те разчитат на помощта на местните, които ги възприемат като свети хора и им предоставят храна, вода и дрехи. През 12 век монах на име Нилос решава да събере разпръснатите отшелници в организирана общност, със собствени правила. Два века по-късно, друг монах – Атанасиос, основава първия манастир в Метеора. През 16 – ти век броят на манастирите вече е 24. Днес само 6 от тях са действащи.


Големият Метеор
Най-старият и голям манастир – „Преображение Господне“ или Големият Метеор, се намира и най - високо – на 615 метра. Основан е от Свети Атанасиос. Да него се достига по 300 стъпала. Посетителите могат да разгледат църквата от 14 век, музея, винарската изба и двора му. Впечатляват се много и от залата, в която се съхраняват черепите на монасите, обитавали манастира.


Манастирът „Варлаам“
22 години са нужни, за да бъдат донесени всички строителни материали до върха, на който е построен
втория по големина манастир – „Варлаам“. Това се случвало с помощта на платформа, въже и кошница, които могат да се видят в музея на светата обител. До началото на 20 век това е и единственият начин за посетителите да достигнат до „Варлаам“- като бъдат изтеглени. Днес до върха водят 195 стъпала, издълбани в скалата.


„Света Троица“
Става популярен след като в него се заснемат сцени от филма за Джеймс Бонд "Само за твоите очи." (1981 г.) Той е най-труднодостъпният - посетителите първо се спускат по 140 стъпала, а след това изкачват още толкова. Усилието обаче си струва, защото освен невероятните гледки, посетителите могат да се порадват и на напълно реставрирани стенописи от 17 – ти век.

„Свети Стефан“
Това място за поклонение датира от 14 век, когато византийският император Андроник Палеолог го посещава и финансира изграждането на църквата. В нея се съхранява черепа на Свети Хараламбос, за когото се смята, че притежава мощни чудотворни и лечебни сили.
Манастирът е бомбардиран през Втората световна война от германците, а повечето стенописи са обезобразени от комунистическите бунтовници по време на гръцката гражданска война. За мястото не се полагат особени грижи до 1961 г., когато се превръща в женски манастир. Той е леснодостъпен – свързан е чрез мост с главния път.


„Русану“
Основан през 16 век, манастирът се превръща в женски метох през 1988 г. Известен е и под името „Света Варвара“. До него също се достига лесно. Църквата му „Свето Преображение Господне“ пази красиви стенописи, създадени през 1560 година.


„Свети Никола Анапавса“
Манастирът датира от 14 век и се слави с едни от най-добрите стенописи в Метеора. Централният храм е посветен на Свети Никола. Известният художник Теофанис Стрелицас го украсява с библейски сцени през 16 век. 150 стъпала водят до входа на манастира.

А в подножието на манастирите се намира приказното градче Каламбака.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
ное 29, 2020
Зоологическата градина в София остава отворена за посетители
Още
ное 19, 2020
Да заредим дома си с топлина, уют и забавления за малки и големи
Още
ное 17, 2020
Рекордно голяма ледена пързалка ще радва малки и големи в Пловдив
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
За Нас
MyFamily.bg е уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за голямото...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия