Коринтският канал - сбъдването на една хилядолетна мечта

окт 01, 2020
411

Да съединиш Егейско и Йонийско море – за това мечтаели още древните елини. И през 7 век пр.н.е. започнали да работят за създаването на кратък маршрут, по който да не заобикалят целия полуостров Пелопонес. Ръководил ги могъщия Периандър. Той обаче не успял в прокопаването на канала.
Хилядолетната мечта е реализирана чак през 19 век. Унгарските архитекти Ищван Тюр и Бела Герстер работят върху Коринтския провлак между 1881 и 1893 година. Преди това са взели участие и при строежа на Панамския канал.


Първият кораб преминава през канала на 25 юли 1893 г. Коринтският провлак разделя полуостров Пелопонес от гръцкия материк и го превръща в остров. Той спестява 700-километров обиколен път около Пелопонес. Широчината му обаче е само 24 метра – твърде тесен е за големи товарни кораби. Днес по него преминават основно туристически плавателни съдове - около 11000 за година. Дължината на канала е 6343 метра, широчината му е 21 – 25 метра, а дълбочината на водата – 8 метра. Височината на стените достига 75 метра.
За любителите на силни усещания, тук е идеалното място да скочат с бънджи.


А за по – страхливите – просто да си направят селфи и да се порадват на достиженията на човешкия дух.

 

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
ное 13, 2020
Любов, по – силна от коронавируса: 81-годишен италианец прави серенада за съпругата си под прозореца й в лечебното заведение
Още
окт 27, 2020
Големите столични болници отправиха апел за спазване на противоепидемичните мерки
Още
окт 12, 2020
Жените, които променят света: Каришма Али – от малко село в Пакистан до модния подиум в Милано
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
За Нас
MyFamily.bg е уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за голямото...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия