Жените, които променят света: Каришма Али – от малко село в Пакистан до модния подиум в Милано

окт 12, 2020
279

Читрал е малко пакистанско село, намиращо се високо в планината (на 1500 метра надморска височина), в близост до границата с Афганистан. В него израства една забележителна млада дама - Каришма Али. Миналата година тя бе обявена за един от "30- те над успешни хора под 30 – годишна възраст" на "Форбс" за азиатския регион. Тя е първата жена от там, играла футбол на национално и международно ниво. А сега влага усилия за промяна на патриархалния модел в родината си. "Нещата са трудни за момичетата тук, особено ако имат мечта или искат да направят нещо извън това, което обществото очаква от тях", казва тя.


Въпреки че израства „далеч от света“ (,както казва самата тя), Каришма има мечти, големи колкото целия свят. И също толкова голяма смелост. Крила й дава нейното семейство. Ако не беше израснала в него, може би 23 – годишната жена щеше отдавна да е омъжена. Според доклад на Human Rights Watch за 2020 г. ранният брак "остава сериозен проблем" в страната, а УНИЦЕФ отчита, че 21% от момичетата се омъжват преди 18-годишната си възраст. Каришма обаче има баща, който не само й позволява да мечтае, дава й образование, но и я гледа докато играе футбол. Той е винаги до нея и й дава сили да продължава. „Заради баща ми бях различна“, казва тя и обяснява, че повечето момичетата в региона не са посещавали училище. Human Rights Watch отчита, че пет милиона деца в начална училищна възраст в Пакистан са били извън училищната система, като "повечето от тях са момичета".


Заедно с един холандец, който посещава региона в началото на века, бащата на Каришма построява първото английско училище за момичета в Читрал - Al Zahra Polestar. "Той винаги ни е насърчавал - майка ми, сестра ми, мен. Никога не ни е спирал да правим нищо", казва тя за баща си. "Бях само на осем, но вече си мислех, че всичко е толкова нередно в обществото. Защо на жените не беше позволено да правят определени неща, които са разрешени за мъжете? Знаех, че жените могат да правят всичко, ако им се даде възможност. "
Докато гледа Световното първенство по футбол през 2006 г. с баща си, Али се насочва към пътя, който променя живота й. Този път й помага да стане лидер и да се бори за промяна на отношението към жените в нейния регион. "В момента, в който започнах да гледам футбол разбрах, че искам да играя тази игра. Влюбих се", казва тя. "Когато стъпя на терена забравям всички проблеми, всичко. Просто се фокусирам върху топката и моите съотборници. Това е различен вид щастие, трудно е да се обясни“.


След като години наред рита топка с баща си, тя отива да учи в Исламабад и се присъединява към отбора по футбол. Али е избрана да представлява Пакистан в международен турнир. "Баща ми ми каза, че ще бъде по-лесно, ако хората тук не знаят за мен", казва тя. „Никога не съм публикувала в социалните медии, никога не съм казвала, че играя футбол, но през 2016 г., когато бях избрана за международния турнир, видях публикация със заглавие „Каришма Али е първото момиче от Читрал, което играе футбол на международно ниво“. Прочетох ужасни коментари. Бях заплашвана, имаше много омраза. Получих съобщения, в които се казваше „ Ако продължиш да правиш това, ще те убием или ще отрежем краката ти“... Бях само на 18 и си помислих, че може би трябва да спра“. Един дълъг разговор с баща й й дава сили да продължи.
И тя не просто продължава да играе, но създава спортен клуб Chitral, в който насърчава момичетата в региона да играят футбол и да мечтаят. В клуба се надяват скоро да бъде организирана програма за обмен и те да отидат на футболен лагер в Исламабад. „Искам да донеса промяна за онези всички, които искат да бъдат повече от домакини“, казва тя. „Целта ми е да дам физически и психически сили на тези млади момичета. Някои от тях може да постигнат успехи на международната футболна сцена. Но всяка една ще има възможност да се забавлява и да бъде в безопасна среда, където свободно да говори за всичко".

Когато миналата година попада в списъка на Форбс, някои нагласи започнат да се променят. „Хората осъзнават, че когато момичетата получат възможност, могат да ви накарат да се гордеете. Те могат да донесете гордост на цялата нация“, казва тя. "Все още има много хора, които не оценяват това, което правя, но има и такива, които открито ме подкрепят."
Преди година Каришма създава занаятчийски център за жени. Интерес към него проявяват дори херцога и херцогинята на Кеймбридж, когато посещават Пакистан.


Тя участва и в Седмицата на модата в Милано, където излиза на модния подиум, за да представи дрехите на италиански дизайнер, който си сътрудничи с жените от занаятчийския център в Читрал. „Момичето от планината, което участва в Седмицата на модата в Милано – това е нещо, за което дори не съм мечтала“, казва тя. "Бродерията Chitral е много известна и е уникална. Жените тук я правеха, но не успяваха да я продадат. Затова реших, че трябва да се намеся и да им помогна."


Али ще прекъсне обучението си за една година, за да работи по многобройните си проекти. „След десет години искам да видя поне още 10-20 момичета като мен, които се връщат тук, след като са постигнали мечтата си и работят за другите, които все още не са успели. Искам прогресивно общество, в което и мъжете, и жените имат възможност да работят. Не трябва момичетата да се съобразяват с остарели традиции, а свободно да показват какво могат. Искам да бъда част от тази промяна “, казва тя.

Източник: https://edition.cnn.com/

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
ное 13, 2020
Любов, по – силна от коронавируса: 81-годишен италианец прави серенада за съпругата си под прозореца й в лечебното заведение
Още
окт 27, 2020
Големите столични болници отправиха апел за спазване на противоепидемичните мерки
Още
окт 12, 2020
Жените, които променят света: Каришма Али – от малко село в Пакистан до модния подиум в Милано
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
За Нас
MyFamily.bg е уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за голямото...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия