Защо приемаме нещата твърде лично?

окт 16, 2020
452

Ако сте от хората, които приемат повечето неща твърде лично, то често най-вероятно чувате съвети от рода: „не се връзвай!“, „не позволявай да те сломят!“, „той/тя не е имал това предвид...“ и .т.н.
Макар, хората, които дават подобни съвети да са добронамерени, пропускат факта, че често има сериозни психологически причини, поради които приемаме нещата твърде лично.

Психологът Ник Уигнал споделя няколко от най-съществените причини за проявите на тази уязвимост у хората и твърди, че ако знаем от къде идва проблема, можем да го преодолеем и да продължим по-силни напред.

1. Вие сте социален перфекционист
Социалният перфекционизъм е, когато не можете да понесете мисълта, че други хора виждат вашите недостатъци или грешки. Когато вярвате, че трябва да сте перфектни в очите на други, това ви кара да се тревожите постоянно, какво мислят за вас. И когато имате този навик приемането на нещата твърде лично е почти неизбежно.
В края на краищата ние сме социални създания. Най-голямото ни предимство като вид е фактът, че можем да координираме и работим заедно помежду си. И това зависи от способността ни да си представяме какво мислят и чувстват другите хора.
Битува схващането, че не трябва да ни интересува толкова много мнението на околните за нас. Това са глупости, пише Ник Уигнал в medium.com.
“В основата на човешкия вид е заложено да е социален и именно вълнението от начина, по който другите ни възприемат е в основата на съществуването ни“, твърди психологът.
Истинският проблем, с който се сблъскват социалните перфекционисти, е, че те са твърде критични към себе си и това ги тласка към зависимост от мнението на другите за тях.

2. Прекалено сте осъдителни към себе си
Повечето от нас израстват с мисълта, че единственият начин да постигнем успех в живота е като сме изискващи и взискателни към себе си, което провокира появата на негативния ни вътрешен глас.
Смятаме, че ако сме достатъчно твърди със себе си, това ще ни мотивира да успеем. Но има лек проблем с тези разсъждения, смята Уигнал.
Тези нагласи водят до негативна самооценка и предизвикват появата на тревожност, ниско самочуствие и по-крехка емоционалност.
Когато някой ви критикува и приемете тази критика твърде лично може лесно да отвлечете вниманието си от същността на проблема и да се вглабите в грешките, които събеседника адресира към вас, а така започвате да правите крайни и неприятни интерпретации за себе си.
Вместо да работим по-усилено върху недостатъка, който ни изтъкват, ние се поддаваме на казаното и се разочароваме от себе си.
Ако искате да спрете да приемате нещата лично, не възприемайте грешката в поведението като недостатък в характера.

3. Не се гордеете със себе си
Отчасти поради религиозни причини много хора израстват, вярвайки, че гордостта е лоша или дори грешна.
Технически грехът на гордостта идва, когато се поставиш над другите хора - мислейки, че си по-добър от някой друг. Признавайки собствените си сили, доброта и добродетели не е толкова лошо и греховно. Чисто психологически добрата и реалистична самооценка и гордостта към себе си е много полезно.
Как, обаче това е свързано с приемането на нещата лично?
Отговорът е, че прекалено много оценявате мнението на другите, а вашето - недостатъчно.
Например, да предположим, че вашият съпруг прави саркастичен или груб коментар по ваш адрес. Ако имате навика винаги да си казвате, че другите хора са умни и способни, но вие сте глупави и слаби, шансовете ви да повярвате на коментара на съпруга са огромни.
От друга страна, ако редовно си напомняте за своите силни и положителни качества - ще бъде много по-лесно да осъзнаете, че грубият коментар не е верен и уместен.
Здравото чувство за гордост е мощна защита срещу несправедливата критика и приемането на нещата лично. Напомняйте си периодично, положителните качества в характера и ще ви бъде много по-лесно да се противопоставите на критиките и обидите.

4. Не отговаряме на собствените си желания и нужди
Повечето от нас са научени от най-ранна възраст, че е важно да бъдем мили, любезни и да поставяме желанията и нуждите на другите пред нашите собствени. Живеейки дълго с тези схващания, стигаме до крайност и хронично започваме да се грижим за други хора, без да отговаряме на собствените си желания.
Това не е устойчиво в дългосрочен план. И един от многото симптоми на постоянно отричане на собствените си нужди е, че в крайна сметка приемате нещата лично по-често, отколкото би трябвало и започвате на подсъзнателно ниво да смятате, че вие не сте толкова важни.
Пренебрегвайки себе си, не е изненадващо, че когато ви критикуват или обидят за нещо, автоматичното ви предположение е, че те вероятно са прави и това, което мислите / чувствате, всъщност не е много важно.
Решението е да се научите да бъдете по-напористи и да започнете да обръщате повече внимание на собствените си нужди и да казвате „не“ на това, което не искате да правите, без да засегнете близките си.
Приемането на нещата лично обикновено се случва, след като сме били критикувани и възприемаме думите на другия човек като нещо, което ни наранява, но от психологическа гледна точка това не е съвсем вярно.
Според когнитивните учени, занимаващи се с емоциите, собствените ни мисли влияят върху начина, по който се чувстваме, а не нещата от вън.

5. Прекарвате твърде много време с неподходящи хора
Ние научаваме за себе си чрез хората около нас, затова тези, с които прекарваме най-много време ни влияят най-силно.
Ако прекарвате цялото си време с хора, които не ви уважават, в крайна сметка ще се отнасяте към себе си по същия начин.
Едно от най-добрите (но понякога и най-трудните) неща, които можете да направите, за да спрете да приемате нещата твърде лично, е да промените кръга от хора, с които редовно прекарвате времето си.
Намирането на нови приятели, прекратяването на нездравословна връзка или поставянето на граници пред токсичните членове на семейството няма да бъде лесно, но това не означава, че е невъзможно, съветва психологът Ник Уигнал.

 

Тагове:
психология емоционалност съвети

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
ное 30, 2020
Защо сега търсим любов повече от всякога
Още
ное 27, 2020
Днес влизаме безплатно в Националната галерия
Още
ное 26, 2020
Германия иска затваряне на всички ски курорти в ЕС до началото на 2021 г
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
За Нас
MyFamily.bg е уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за голямото...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия