Нова технология помага на хора с увреждания на гръбначния мозък и мускулна дистрофия да възстановят движенията си

окт 20, 2020
161

Кристен Соренсен е на 55, когато се парализира от кръста надолу. „Дойде от нищото. Бях добре и тренирах всеки ден. Започна с изтръпване на пръстите, след това прогресира." Диагностицирана е със Синдрома на Гилен - Баре - рядко заболяване, засягащо нервната система. Соренсен не очаква да проходи отново. Но Центърът за кибернетично лечение Brooks в Джаксънвил, Флорида започва да използва уникална рехабилитационна технология, разработена в Япония - Hybrid Assistive Limb. Тя помага на хората с увреждания на гръбначния мозък и мускулна дистрофия да възстановят движенията си и да укрепят нервите и мускулите си. Вградена е в екзоскелети - вид лек костюм, задвижван от малки електрически двигатели, служещи като механичен мускул. Но най – впечатляващото е, че пациентите използват мозъчните си вълни, за да ги контролират.
Когато Соренсен чува за екзоскелета, разработен от японеца Йошиюки Санкай, тя знае, че трябва да опита. Решена е да проходи преди сватбата на дъщеря си, която е няколко месеца по-късно.
Екзоскелетите могат да бъдат полезни и на застаряващото население по света. До 2050 г. ще има повече от 2 милиарда души на възраст над 60 години, според Световната здравна организация. Когато човешките тела се износят, екзоскелетът може да им помогне да останат активни.


Соренсен изпитва затруднение при първия път, в който изпробва технологията. Физиотерапевт й помага да я постави върху кръста си и да се свърже със сензорите, предаващи биоелектрически сигнали и съобщаващи за намерението на пациента да се движи. Но не можете просто да сложите HAL и да започнете да спринтирате. Рехабилитацията изисква време, решителност и помощта на физиотерапевт. По време на това обучение специалистите водят дневник за всеки пациент. Те наблюдават движенията му и регулират настройките. Соренсен казва, че първоначално й се е струвало, че HAL върши по-голямата част от работата, като помага на мускулите да правят малки движения, имитиращи естествените модели на ходене. „След първите няколко пъти мозъкът ви се свързва с HAL и виждате, че движите краката си“, казва тя. "Беше просто невероятно, сърцето ми се пръсна от радост."


Обикновено са необходими между 2 и 10 опита, за да могат пациентите да свикнат с HAL. Тогава сензорите и мозъкът започнат да работят заедно. След 40 тренировки с продължителност от час и половина, Соренсен се изправя на крака, макар и с проходилка. Тя стига до сватбата на дъщеря си.


Двигателят на HAL е милиардерът Санкай. Той оглавява японската компания Cyberdyne,  създаваща "киборги“, в които се „сливат човека, машината и информацията“. 
Когато Санкай е 9-годишен прочита книгата „Аз, роботът“ на Айзък Азимов и се увлича от положителното приложение на технологиите. Решава да учи инженерни науки в университета „Цукуба“, Япония. През 1998 г. прави първия си прототип на HAL и прекарва следващите десетилетия в усъвършенстване на продукта, за да достигне до днешната елегантната и лека версия.
Преди това технологията за роботизирана помощ е съсредоточена върху военната употреба. Но в наши дни HAL е част от изследвания за лечение на заболявания. Изследователи от Харвард представиха подобно съоръжение през 2014 г., което подобрява силата на пациента. А производители на автомобили като Ford използват екзоскелети, за да намалят умората на работниците. HAL има потенциал и отвъд медицинската област - от подкрепа при трудоемка работа до забавления и грижи за възрастни хора. „Средната възраст на работниците в Япония е много висока, така че тези технологии могат да им помогнат да останат независими“, казва Санкай. Засега той е щастлив да вижда, че всички - от възрастните до тежко увреденитеб - възвръщат независимостта си. В момента екзоскелетите му помагат на пациенти в Япония, Филипините, Германия и Полша.

Източник: https://edition.cnn.com/

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
ное 30, 2020
Защо сега търсим любов повече от всякога
Още
ное 27, 2020
Днес влизаме безплатно в Националната галерия
Още
ное 26, 2020
Германия иска затваряне на всички ски курорти в ЕС до началото на 2021 г
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
За Нас
MyFamily.bg е уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за голямото...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия