Нов доклад определя българските ученици като нетолерантни - знаят езици, но не приемат чужди култури

окт 26, 2020
240

Българските ученици имат слаба търпимост към чуждото мнение и не проявяват уважение към хората от други култури, съобщава "Дневник", позовавайки се на данни от последното изследване на PISA. От доклада на организацията става ясно, че българските ученици не са добре запознати с глобалните проблеми и не са ефективни в намирането на решения за справянето с тях.
Програмата за международно оценяване PISA сравнява функционалната грамотност на учениците по света, както и умението им да прилагат знанията в практиката. Тестът е въведен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Той се провежда веднъж на три години сред ученици на 15-годишна възраст. 
Последният доклад на PISA е върху изследване, проведено през 2018 г. и представено на 22 октомври 2020 в Сингапур. В него се проучва способността на учениците да се справят във взаимосвързан свят, изграден от различни общества.
Един от големите плюсове на българските ученици е владеенето на чужди езици - почти 71% от децата говорят поне един език освен майчиния. Това, което липсва са данни за ефекта от това знание. Не е ясно дали владеенето на чужди езици повишава интереса към чужди култури и уважението към тях, както и формирането на по - положителни нагласи към мигрантите. 
Общ проблем сред подрастващите по света е поляризацията на убежденията. За България е посочено, че тя е ярко изразена, както сред учениците от бедните социални групи, така  и сред тези с по-добро материално положение. Децата са защитили полярни мнения по теми като климатичните промени, миграцията, бедността и международните конфликти. Авторите на доклада посочват, че това се дължи не само на източниците на информация, които ползват, но и на семейната и обществената среда.

 

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
ное 30, 2020
Вторият учебен срок ще започне по различно време за различните класове
Още
ное 30, 2020
Отвориха градините за децата на медиците на първа линия
Още
ное 30, 2020
Вълчев: Дистанционното обучение не е имитация на образование
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
За Нас
MyFamily.bg е уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за голямото...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия