Над 80% от пациентите с коронавирус имат дефицит на витамин D

окт 28, 2020
401

Продължават да се увеличават доказателствата, че витамин D може да повлияе на риска от COVID-19 и тежестта на протичане на заболяването.

Едно от най-новите изследвания по темата, публикувано в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, установи, че 80% от пациентите с коронавирус в испанска болница са с недостиг на „слънчевия“ витамин, пише изданието Insider.

Констатациите показват, че идентифицирането и лечението на пациенти с COVID-19 с дефицит на витамин D, особено тези, които са изложени на висок риск от тежки случаи на COVID-19 - като възрастните хора например, може да помогне за подобряване на резултатите.

За да проведат проучването, изследователите сравняват нивата на витамин D на 216 пациенти с COVID-19 в болницата Universitario Marqués de Valdecilla с нивата на 197 здрави хора, които са сходни по отношение на демографията като възраст и пол.

Авторите на изследването разглеждат също дали тежестта на заболяването на хоспитализираните има отношение с нивата на витамин D.

С изключение на пациентите с коронавирус, които приемаха добавки с витамин D, изследователите установиха, че 82,2% от пациентите с COVID-19 са с дефицит на витамина. Мъжете са с по-ниски нива, в сравнение със жените.

Авторите констатират още, че пациентите с коронавирус с по-ниски нива на витамин D са по-склонни да имат хипертония и сърдечни заболявания, повишени маркери на възпаление и по-дълъг престой в болница.

Известно е, че витамин D укрепва способността на организма да се бори с вирусите и може да помогне за потушаване на цитокиновите бури или когато имунната система реагира прекалено на вирусна инвазия - нещо, което засяга много пациенти с тежък COVID-19.

Витамин D се черпи основно от слънчевата светлина, от някои видове храни, като мазните риби или от добавки. Приемът му е от съществено значение не само, заради потенциала от защита срещу коронавируса, но и за цялостното здраве.

Недостигът му може да предизвика сърдечни заболявания, диабет, нарушения на имунната система, някои видове рак и костни проблеми като остеопороза.

За още информация харесайте фейсбук страницата ни тук.

 

Тагове:
Витамин D коронавирус COVID-19

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
ное 30, 2020
Защо сега търсим любов повече от всякога
Още
ное 27, 2020
Днес влизаме безплатно в Националната галерия
Още
ное 26, 2020
Германия иска затваряне на всички ски курорти в ЕС до началото на 2021 г
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
За Нас
MyFamily.bg е уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за голямото...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия