27 години без обоняние: „Липсват ми ароматите на природата и кафето“

ное 04, 2020
2777

Загубата на вкус и обоняние са два от основните, разпознаваеми симптома на COVID-19.

За някои от пациентите, прекарали коронавирусна инфекция загубата на вкус и обоняние може да бъде необратима. Част от тях възстановяват бързо рецепторите си, при други се констатира дългосрочна загуба, а при трети е вероятно никога да не се възвърнат.

За германеца Дитер Метиг това състояние е познато от 27 години. От 1993 година той няма обоняние, а вкусът му може да разпознава само сладко, солено, горчиво, кисело и люто.

Пред Myfamily.bg Дитер разказа, че преди 27 години претърпява тежка злополука. Вследствие на нея е с тежка черепно-мозъчна травма и остава в състояние на кома три седмици. Последствията са сериозни, част от които са множество фрактури, разрушен вестибуларен апарат и загуба на слух с едното ухо. След като е изписан от болницата и се прибира вкъщи разбира, че е загубил вкуса и обонянието си. Въпреки, че лекарите му дават надежда, според която обонянието може да се върне до няколко години, Дитер живее без рецептора до ден днешен, докато вкусът започва да се възстановява бавно и постепенно, но не напълно.

Вкусът се възвръща лека-полека месеци след това, с разпознаването на сладко, солено, люто,кисело и горчиво. Това, обаче, зависело от формата и благоразположението на духа и тялото.
„Тогава лесно се стресирах и ставах нервен, а в тези ситуации нямах никакъв вкус. Когато бях по-спокоен започнах да усещам с времето все повече и повече. Все още си спомням, как хубаво миришеше кафето, но вече никога не мога да усетя този аромат“, разказа немецът и добави, че мирисът на кафето е едно от нещата, които най-много му липсват.

Вкусовите му рецептори сега са по-концентрирани в гърлото, отколкото в устата. Например, лютото усеща с гърлото, а не с езика.
„Някои храни са ми познати от преди и си ги представям. Ако в момента съм с вързани очи, мога да различа ябълка от круша, защото са с различни консистенции, но не с всичко е така. Когато трябва обаче обонянието да влезе в действие нищо не бих различил, ако вляза например в едно кафене, няма да усетя, че мирише на кафе“, сподели той.

Трудностите с липсата на обоняние не се изчерпват само до храната и напитките. Съпругата на Дитер, Паулина Метиг обясни, че често може да се стигне до опасни ситуации, свързани с изтичането на бензин, газ, боя, друг вид разтвор, защото той не усеща миризмата им при теч или авария. С камината също има проблем, защото по някой път излиза пушек и той не го усеща, докато не види, че вече тя пуши сериозно. Освен това винаги трябва да се разчита само на нейното обоняние и когато се отнася до лични потребности. Изборът на парфюми, дезодоранти и всякакви ароматизатори й е поверен на 100%. "Парфюмите си ги подарявам сама", обясни Паулина Метиг. 

„Обонянието е много важно за човека като личност и с него са свързани много емоции. В природата има толкова хубави аромати- цветя, плодове, гора, море. Където и да съм това ми липсва. Имам представа, как е миришела гората, розата, люлякът и кафето, но в момента вече нищо не усещам. Представяш си го, че мирише хубаво, но вече не можеш да го усетиш“, описа емоциите си Дитер.

Той допълни, че е така само с познатите неща, много по-лошо е при непознатите. За новите аромати и вкусове на новите плодове винаги пита съпругата си, от която се очаква да му обясни, какви са на вкус.
„Аз например помня вкуса на крушата и ябълката, но незнам, какъв е вкуса на папаята и повечето екзотични плодове“, каза той. Най-често съпругата му прави сравнение с друг плод, на който може да си представи вкуса.

Дитер подчерта, че отдавна е свикнал с това положение и никога не се предава. Той посъветва всички хора, загубили вкуса и обонянието си, заради COVID-19 да имат търпение и да не се отчайват, защото това не помага.
„Има много по-големи проблеми от този. Например, много по-лошо е да ослепееш след катастрофа. Вкусът се възвръща постепенно и ако си стресиран и не се чувстваш добре, това сетиво не е толкова силно, стресът го подтиска. В подобна ситуация човек трябва да е спокоен и да не се отказва. Въпреки всичко може да си пълноценен човек и да не се изолираш от компании и приятели. Ако те поканят на ресторант, не отказвай, а отивай. Настроението на маса не зависи само от яденето и пиенето, а от хората около нея“, призова Дитер Метиг.

Тагове:
обоняние вкус COVID-19

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
сеп 06, 2021
Рецептата за здраве на Христо Деянов – Доктора: Слушайте хубава музика и не се поддавайте на страха и агресията
Още
авг 28, 2021
Славчо Николов от БТР подава ръка на млади изпълнители
Още
авг 24, 2021
Илия Ангелов от „Диана експрес“: Жената до мен изпълва изцяло живота ми
Още
Копирайтинг услуги - създаване на съдържание
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия