Николова: Възможен е компромис за вечерния час на заведенията по време на празниците

ное 13, 2020
204

Ако ситуацията позволява е възможно да бъде направен компромис за вечерния час на заведенията по време на Коледните и Новогодишни празници. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в „Денят започва“ на БНТ.

Тя заяви, че непрекъснато се следи ситуацията с разпространението на коронавируса и от миналата седмица прави инспекции на терен в зимните курорти, за да се провери готовността им за предстоящия сезон в условията на пандемия.
„Има поставени информационни табла, храненето е обезпечено, следи се за спазване на противоепидемичните мерки и считам, че ще имаме сезон. Необходими са общи усилия с бранша, за да се покаже дисциплина, като е важна и отговорността на гражданите “, добави Николова.
„Понятието турист се промени. Хората вече имат други изисквания. Ние отново ще залагаме на вътрешния туризъм. За първите 8 месеца на годината над 2,7 милиона българи са посетили нашите курорти. Отново ще залагаме на българите, както и на балканските страни“, коментира вицепремиерът.

Министерството е разработило 3 варианта за предоставяне на европейско финансиране на екскурзоводи и планински водачи. Те са подадени за разглеждане и одобрение от Управляващия орган на ОП „Иновации и конкурентоспособност“, откъдето се отпускат средствата в размер на 3 млн. лв. Парите от еврофонда са осигурени, но при тези професии предоставянето до крайните бенефициенти е по-трудно, защото са физически лица, уточни министърът и увери, че няма да се допусне екскурзоводите и планинските водачи да не получат финансиране, тъй като са важна част от сектор туризъм.

Относно „карантинните хотели“ Николова посочи, че сътрудничеството между хотелите и болниците вече стана практика и на много места в чужбина сработи. Това не са болници, там могат да се настаняват хора, които се притесняват за здравето си вкъщи или са контактни и под карантина, или туристи и нямат симптоматика, обясни тя. Настанените няма да плащат, защото според нормативната база у нас това може да стане през бюджета на НЗОК. В момента се правят разчети, но на държавата това настаняване излиза два пъти по-евтино и здравната система не се претоварва. Осигурени са около 5000 легла на доброволен принцип от бранша и няма да бъдат провеждани конкурси или министерството да определя местата за настаняване.

Тагове:
Марияна Николова туризъм зимен сезон заведения вечерен час противоепидемични мерки Министерство на туризма

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
ное 29, 2020
Зоологическата градина в София остава отворена за посетители
Още
ное 19, 2020
Да заредим дома си с топлина, уют и забавления за малки и големи
Още
ное 17, 2020
Рекордно голяма ледена пързалка ще радва малки и големи в Пловдив
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
За Нас
MyFamily.bg е уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за голямото...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия