Кой ще може да получава целева помощ за деца, преминали към дистанционно обучение

ное 19, 2020
362

Правителството разшири критериите за достъп до целева помощ за деца до 14-годишна възраст, преминали към дистанционно обучение. За едно дете тя е 610 лева за месец, а за семейства с две и повече деца - 915 лева.
Целевата помощ е за тези семейства, в които родител е в неплатен отпуск, за да гледа деца до 14 години, които учат дистанционно. В тази категория влизат и самоосигуряващите се, които не могат да работят поради въведени ограничения. Средства се полагат и на семействата, в които има безработен родител, без право на обезщетение от НОИ, или пък то е по-ниско от 610 лева.
Повишава се и подоходният критерий - той вече е една и половина минимална заплата. Така семействата с едно дете имат право на помощта, ако са с доход под 2745 лева, а тези две и повече - под 3660 лева.
За самоосигуряващите се изисква да подадат заявление в НАП за прекратяване на дейността, което може да се направи електронно. Родителите трябва да имат уведомление от детската градина или училището, РЗИ или общината, че детето започва да учи от разстояние с решение на областен или общински щаб, или е поставено под карантина. Това могат да бъдат уведомления, изпратени по електронната поща или публикувани в електронен дневник.
Изисква се служебна бележка, че родителят е в неплатен отпуск. Заявлението заедно с бележките се подават в Дирекция „Социално подпомагане“ Те могат да бъдат сканирани или снимани. Изпращат се по пощата или чрез системата за сигурно електронно връчване. Одобрените ще получат средствата на следващия месец.

 

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
ное 30, 2020
Вторият учебен срок ще започне по различно време за различните класове
Още
ное 30, 2020
Отвориха градините за децата на медиците на първа линия
Още
ное 30, 2020
Вълчев: Дистанционното обучение не е имитация на образование
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
За Нас
MyFamily.bg е уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за голямото...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия