Уницеф: Само 10% от учителите използват помощни инструменти за допълваща и алтернативна комуникация с невербални деца

ное 20, 2020
68

На днешния ден преди 31 години е подписана на Конвенцията за правата на детето. 20 ноември е обявен за Световен ден на децата. По този повод УНИЦЕФ стартира кампанията „Глас за всяко дете“. Тя е в подкрепа на невербалните деца. В България те са около 25 000. Всички имат комуникационни затруднения, но 15 000 са част от образователната сиистема. 10 000 невербални деца обаче са извън нея.
В развитите страни се използват разнообразни помощни инструменти за допълваща и алтернативна комуникация с такива деца. В България едва 10% от учителите със специално образование използват подобни средства, а под 5% ги включват в практиката си с ученици.
Дългосрочната цел на Уницеф е да осигури възможност на невербалните деца в България да се изразяват, общуват и учат с помощта на техните учители и на технологии за допълваща и алтернативна комуникация. Пилотната програма ще обхване около 3 000 деца, техните родители и 150 учители. От организацията планират да разработят програма за обучение на специалисти и учители, която да достигне до максимално голяма група учители. Предвижда се и разработването на приложение за комуникация чрез символи, което допълнително ще подкрепи участието на деца с увреждания в образованието и други области на живота.
Програмата ще бъде реализирана в партньорство с регионалните центрове за подкрепа на процеса по приобщаващото образование и МОН.

 

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
ное 30, 2020
Вторият учебен срок ще започне по различно време за различните класове
Още
ное 30, 2020
Отвориха градините за децата на медиците на първа линия
Още
ное 30, 2020
Вълчев: Дистанционното обучение не е имитация на образование
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
За Нас
MyFamily.bg е уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за голямото...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия