Таня Михайлова: Децата до 11 години не представляват риск за разпространение на COVID - 19

яну 04, 2021
1167

В никакъв случай не говорим за опасност при връщането на децата в училище и в детската градина. Това заяви заместник – министърът на образованието Таня Михайлова пред btv. „Взети са всички мерки. Така или иначе риск съществува навсякъде. Нашата система показа, че може  бързо да се организира. В нея се взимат и наистина много стриктни мерки“.
Консултативен съвет, свикан от министъра на образованието, в който има известни учени – епидемиолози и имунолози, се обедини около тезата, че децата до 11 - годишна възраст не представляват риск за възрастните, обясни Таня Михайлова. „Рискът е изключително минимален. Няма разлика между възрастните, които живеят без деца и тези, които са с деца до 11 години, защото не се повишава риска от разпространение на заразата. Те са и безсимптомни, което означава, че са много по – слаби преносители “.

Дистанционното обучение на учениците в начален етап не е по – трудно като инструментариум, но това са деца, които все още нямат изградени навици за самостоятелно учене. Така Таня Михайлова обоснова връщането им в клас. „Много от родителите трябва да бъдат до тях. Особено, когато говорим за първи клас. Те не могат самостоятелно да решават поставените задачи. При първоначалното ограмотяване е много важен прекия контакт с учителя.“

Дистанционното обучение е една изключително добра алтернатива, но не може да замени присъственото и ролята на учителя, смята Михайлова. "Но при необходимост ние сме готови много бързо да превключим", напомни тя.

Много важен аспект от дистанционното обучение са и психологическите последици при децата, отбеляза заместник - министърът. "Това оставане вкъщи - затваряне, работа само пред компютъра, се отразява негативно. Зачестяват сигналите към нас от родители, че децата са по - притеснени. Дори да не даде сериозно отражение сега, то ще има такова след години. Ние трябва да мислим и за бъдещето. Не може да прехвърляме бремето на тази ситуация върху децата. Ние - възрастните, трябва да спазваме всички мерки, така че да бъдем максимално защитени"

Всяко училище може само да реши дали учениците от начален образователне етап да носят маски в час, напомни Михайлова. "Но това означава, че трябва да има достатъчно време и за почивка от маските. При учениците от начален етап много лесно може да се спазва принципа на невзаимодействие. Те са в една определена класна стая, знае се кое дете на кой чин седи"

Учителите са във втората приоритетна група за ваксиниране. То ще започне веднага, щом приключи това на медиците, работещи на първа линия, обясни Михайлова. "Процентът на преподавателите, които ще заявят желание за ваксинация, ще се промени със сигурност. Вече има повече информация. Учителите са хора, които се доверяват на науката." Ще се започне с тези, които са в по - рискова възраст, обяви заместник - министърът. 

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
яну 26, 2021
Катерене по покриви и планини - как ученици във Филипините се борят, за да учат онлайн
Още
яну 26, 2021
По-ниски такси за подготвителните групи в детските градини в Пловдив
Още
яну 24, 2021
В Израел започват да ваксинират учениците от 16 до 18 – годишна възраст
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
За Нас
MyFamily.bg е уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за голямото...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия