Разхлабването на мерките започва от сферата на образованието и здравеопазването

яну 14, 2021
496

От началото на следващата седмица ще бъде възстановено част от практическото обучение в училищата и във висшите учебни заведения. Това ще стане със заповед на министъра на здравеопазването, която ще бъде разписана още утре.

„Това, което ще бъде факт е възстановяването на част от практическото обучение в системата на средното образование и във висшите училища, но само на тези практики които не могат да се проведат в електронна среда“, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния седмичен брифинг на НОЩ.

Той уточни, че заедно с образователния министър Красимир Вълчев ще бъде изготвен списък на съответните практики, който след това ще се съгласува със здравния контрол в лицето на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Друга мярка, която ще бъде вписана в утрешната заповед е възстановяването на плановия прием и плановите операции, като задължително ще се изисква за постъпване в лечебно заведение наличието на отрицателен антигенен тест, извършен в лечебното заведение, напълно безплатен за всеки български гражданин.

„Нека да е ясно, че два са стълбовете в нашата държава, на които ние държим изключително много - това е българското образование и здравеопазване, защото само образована и здрава нация има бъдеще. Именно затова мерките, с които започваме да разхлабваме са насочени в тези две посоки“, коментира министър Ангелов.

Относно ваксинационния сертификат, който Гърция предлага да се въведе в целия Европейски съюз, здравният министър заяви, че е много рано да се говори за документ, свързан с правата на европейските граждани.  

„Аз твърдо вярвам в свободното движение на хора и считам, че когато една ваксина е доброволна не може да бъде свързана с ограничаване на права, като свободно придвижване“, категоричен бе той.

От две седмици здравните власти работят активно с Информационно обслужване за създаването на дигитален сертификат, който ще послужи при нужда на всеки български гражданин.

Здравният министър поясни, че от понеделник започва ваксинирането във втората фаза на ваксинационния план. В нея попадат основно учителите, педагогическия и непедагогически персонал в детските градини и ясли. От тях желание за имунизация към настоящия момент за заявили 21%.

 

Тагове:
мерки разхлабване Костадин Ангелов образование здравеопазване

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
яну 26, 2021
Ресторантьорите ще отворят на 1 март
Още
яну 26, 2021
Разхлабват мерки, но удължават извънредната епидемична обстановка с три месеца
Още
яну 25, 2021
Какви ограничения за пътуване се налагат в Европа и Америка заради новите щамове на коронавируса (Обобщение)
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
За Нас
MyFamily.bg е уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за голямото...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия