Стресът идва със страха от бъдещето. Как да изградим психологически имунитет?

яну 16, 2021
203

Стресът е чувство, което провокира усещане за страх и липса на контрол. Това чувство се проявява в различни вредни физически и психически симптоми.

Не е ли време, обаче да помислим за алтернативен възглед на стреса и да спрем да го възприемаме като нещо ненормално и застрашаващо здравето ни? Този въпрос си задават психолозите Нир Еял и Тод Снайдър. В платформата medium.com те се опитват да бъдат полезни с няколко умствени стратегии за преодоляване на стреса и прокарването на нови възгледи за него.

От къде идва стресът?

Стресът идва със страха от бъдещето. Хората обичаме да правим планове и да предвиждаме, какво ще се случи по-нататък в живота ни.

Представата за бъдещето ни мотивира да преследваме целите си, но цялото мислене за това, какво може да се случи по-нататък и какъв ход да направим, само по себе си е стресиращо. Това разбира се не се отнася за всеки индивид. Ако двама души например са изправени пред една и съща стресова ситуация, могат да имат много различни физически и емоционални реакции, защото е важно как владеят силата на контрола.

Психологически имунитет към стрес

Стресът, който изпитваме, се основава на нашето възприятие, затова какво ще се случи по-нататък. Ако предвидим заплаха или трудна ситуация, тялото ни отделя хормони на стреса, за да ни подготви да се изправим срещу проблемите.

Но ако вярваме, че имаме контрол над заплашителен стимул, тогава не е необходимо да се подготвяме за тази заплаха по същия начин. Не е нужно да бъдем в пълна готовност с реакцията „бий се или бягай“, която ни подготвя за оцеляване.

Когато сме изправени пред непознатото, можем да преминем в състояние на хипервъзбуда или страх.  Когнитивно-поведенческата терапия свързва страха от бъдещето с модел на мислене, който увеличава тревожността, смята семейният терапевт Елис Спрингър.

За да се преборим с тази тревожност, можем да се запитаме:

  • Помага ли наистина това безпокойство в момента?
  • За какво точно се притеснявам?
  • Има ли решение на проблема точно в този момент?

Как можем да си възвърнем чувството за контрол, когато сме изправени пред стрес и несигурност?

Най-важното е да променим фокуса на вниманието си и да търсим смисъл в най-малките ежедневни действия.

Тази промяна във фокуса, от многото неконтролируеми аспекти на живота до малкото контролируеми, може да има дълбок ефект. Това е така, защото нашето възприятие за реалността е до голяма степен създадено от фокуса на нашето внимание.

„Не можете да контролирате бъдещето, като се тревожите за него“, твърди психотерапевтът Бианка Уокър. Хората, винаги се страхуват от заплахи и това е напълно несъзнаван процес. Особено в момента, когато сме свръхчувствителни към всичко, тъй като трябва да се адаптираме към нестихващата заплаха от невидим вирус, който вече промени толкова много начина, по който сме свикнали да живеем. Уокър съветва, когато изпитваме страх от бъдещето да започнем да мислим в две посоки. Едната е, че през повечето време, това от което се страхуваме, никога не се случва, а втората е, че никой не знае какво крие бъдещето, затова е по-добре да мислим за настоящия момент.

Изправени ли сте пред страха/стреса от несигурно бъдеще?

Ако отговорът е „да“, по-добре се съсредоточете върху това, което можете да контролирате. Поставяйте си цели за днес или за седмицата, вместо да се опитвате да гадаете, какво ще правите, ако загубите работата си след три месеца, например.

В основата на човека е заложено да се фокусира върху заплахите и проблемите, но в името на емоционалното си здраве е добре да модифицираме тази автоматична тенденция. Не можете да контролирате непредвидените ситуации, но можете да повлияете на фокуса на собственото си внимание. Можете да се съсредоточите върху нещата, които ви връщат усещане за контрол.

Според психологът Джесика Борушок умовете на хората са системи за откриване на заплахи, в резултат на което умът постоянно сканира и търси какво може да се обърка. Тъй като бъдещето е несигурно, ние отделяме много време за планиране, анализ и опити да го предскажем. Само, че фокусирането върху бъдещето не ни помага да се чувстваме по-добре или да сме подготвени за него.

В краткосрочен план тревожността, прекомерното планиране, прекаленото анализиране ни помагат да се чувстваме продуктивни или подготвени, но в действителност всичко, което прави, е да увеличи загрижеността ни за бъдещето и страха от това, което може да се обърка.

Борушок препоръчва да си задавате въпроса  „научавам ли нова информация от мисленето за този бъдещ проблем?“ Ако вече веднъж или два пъти сме обмислили бъдещ сценарий, преминаването му за трети път не ни дава допълнителна информация.

Друг инструмент за борба със стреса е силата на вярата и начина, по който го възприемате – сприятелете се с него, вместо да се борите срещу него.

„Когато хора вярват, че стресът е нещо лошо, което трябва да се избягва, това има далеч по-лошо въздействие върху здравето им. За разлика от онези, които виждат стреса като нормална част от преследването на целите им“, твърди психологът Кели Макгонигъл.

Възприятието има значение. Ако смятате, че самият стрес е заплаха, нещо, което трябва да намалите в името на здравето си и въпреки това не можете ефективно да се справите с него, вие се чувствате като в капан.

Например, говоренето пред стотици хора може да бъде много стресиращо. Много хора се опитват да се борят със сценичната треска, мислейки, че стресът ще им попречи да се справят с изпълнението си. Въпреки това, вместо да мислим, че стресът е нещо лошо, на което трябва да се противопоставим, можем да го възприемаме като актив. Сърцебиенето, например, не е непременно нещо лошо - това е признак на тялото, изпращащо повече кислород към мозъка, за да можете да дадете всичко от себе си.

След като се научим да възприемаме стреса като нещо, което да впрегнем, вместо да бягаме от него, можем да направим още една крачка напред.

Стрес за успех?

„Ние се ангажираме по-пълноценно в работата си, ако работим усилено за периоди от време и след това се върнем към почивка и възстановяване, пише в книгата си  „Силата на пълната ангажираност“ Джим Лoер, главен изпълнителен директор и съосновател на LGE Performance Systems, обучаваща компания, специализирана в подпомагане на бизнес мениджъри, елитни екипи на правоприлагащите органи, медицински специалисти и професионални спортисти да постигнат пълно участие в среда с висок стрес.

Той е установил, че спортист, който знае, че има кратка почивка след няколко минути, е в състояние да играе по-добре и по-активно по време на състезание. И ако мислите за това в контекста на собствения си живот, вероятно има смисъл – работим усилено, преди да излезем във ваканция.

Начинът да водим спокоен и здравословен начин на живот, успоредно с борбата за постигане на високо поставените цели е възможен, ако поемем контола върху стреса. За целта психолозите съветват да изберем една област от живота си, с която да експериментираме и да се опитаме да излезем от зоната си на комфорт.  

Ако успеете да го постигнете трудните предизвикателства ще започнат да се усещат като приключения, емоционално ще изпитвате чувство за процъфтяване и овластяване, докато се движите по пътя си към трудните цели, а не чувство, че сте смазани от тежестта им.

В крайна сметка, стресът не е ваш враг. Можете да му позволите да ви контролира или да поемете контрола над него.

Източници: medium.com ; humanwindow.com

Тагове:
стрес страх от бъдещето психологически имунитет

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
мар 04, 2021
Флоренция не иска да се завръща към свръхтуризма, ще разпръсне известни произведения на изкуството из цяла Тоскана
Още
мар 03, 2021
Вълчев с приветствие за 3 март: "Благополучието ни е свързано с изграждането на образовани хора"
Още
мар 01, 2021
Експерти от цял свят споделят ще пътуваме ли както преди
Още
Организирайте любимото си събитие с "Каприз Ивент"
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
MyFamily.bg е уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за голямото...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия