Какви ограничения за пътуване се налагат в Европа и Америка заради новите щамове на коронавируса (Обобщение)

яну 25, 2021
1129

Редица държави в Европа и САЩ реагираха решително на информацията за нарастващия брой инфектирани с новите мутации на коронавируса. Проведоха се дискусии между лидерите в ЕС относно ограничаването на несъществените пътувания в блока, за да се забави разпространението на щамовете, появили се във Великобритания, Южна Африка и Бразилия.
Задължителна карантина, негативен тест за коронавирус, предварителна онлайн регистрация: това са само част от мерките, които влизащите в Германия трябва да имат предвид от днес, съобщава Deutsche welle. Влизащите в страната се разпределят в три категории. Ако пристигате от страна или регион, където броят новите инфекции превишава 50 на 100 000 души население, вие трябва още през първите 48 часа да си направите тест и да останете в карантина за десет дни. Тя може да бъде прекратена, ако на петия ден си направите втори тест и той е отрицателен. В списъка от държави с нормално равнище на риск влизат 130 страни, включително България.
По-строги мерки се въвеждат за пристигащите от високо рисковите държави, в които новозаразените в рамките на една седмица са над 200 на 100 000 души население . В момента те са 30. Сред тях са Испания, Португалия, САЩ, Чехия, Словения, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Косово, Северна Македония, Литва, Латвия, Естония, Иран, Израел, Ливан, Палестинските територии, ОАЕ, Мексико, Панама, Колумбия, Боливия, Египет, Албания и Андора. Пристигащите от тези страни трябва да представят на границата отрицателен PCR-тест.
Най – строги са мерките за страните, в които е установена нова мутация на вируса, като Великобритания, Ирландия, Южна Африка и Бразилия. Пристигащите трябва да са си направят тест не по-рано от 48 часа преди пристигането в Германия. Пристигащите от рискови страни и региони се проверяват още в самолета, преди същинския граничен контрол. Те трябва да представят актуален отрицателен тест за коронавирус и попълнени формуляри за влизане в Германия. Всички хора, които пристигат в Германия от високо рискови страни са длъжни още преди пътуването да се регистрират в интернет на адрес einreiseanmeldung.de.
По сухопътните граници със съседни държави - членки на ЕС се извършват случайни проверки на влизащи в страната.
Британското правителство вече въведе изискването всеки, който иска да влезе в страната, да представи отрицателен тест за COVID-19, направен не по-рано от 72 часа преди пътуване, съобщава NOVA телевизия. Пристигащите трябва и да се самоизолират за 10 дни. Обсъжда се настаняването им в хотели срещу заплащане от тяхна страна, за да се гарантира, че спазват карантината.
Президентът на Франция Еманюел Макрон също наложи от вчера нови правила за пътуващите, съобщава Financial times. Страната изисква европейските посетители, както и тези извън блока, да представят отрицателен тест за Covid-19, направен до 72 часа преди да влязат в страната. Изключения се правят за хората, живеещи в гранични райони и тези, които превозват стоки. 
Израел забрани всички пътнически полети за и от страната за една седмица, съобщава Ройтерс. „Затваряме небето, за да спрем разпространението на новите щамове на Covid-19, в същото време ускоряваме ваксинацията“, обясни премиерът Бенямин Нетаняху. Забраната ще остане в сила до края на януари.
Президентът Джо Байдън ще възстанови забраната за влизане в САЩ на хора, които нямат американско гражданство и наскоро са били в Южна Африка, съобщава Ройтерс. Ограничението важи и за тези, които са били в Бразилия, Обединеното кралство, Ирландия и страните от Шенгенското пространство.

От сряда Белгия ще забрани всички несъществени пътувания до 1 март, съобщи премиерът Александър Де Кроо. Това ще се отнася за всички сухопътни, морски и въздушни пътувания, но няма да засегне трансграничните работници или тези с важни здравословни или семейни причини, съобщава Deutsche welle. От днес всички белгийци, които се връщат от Великобритания, Южна Америка или Южна Африка, ще трябва да останат под карантина за 10 дни и да си направят PCR тест на първия и седмия ден.

Финландия ще ограничи от 27 януари влизането от всички страни в Шенген - където хората пътуват без граничен контрол - разрешавайки само пътуване по работа и по здравословни причини.

Източници: https://www.reuters.com/

                  https://www.ft.com/

                  https://nova.bg/news/

                  https://www.dw.com/

                  

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
мар 04, 2021
Вече има електронен регистър за желаещите да се ваксинират
Още
мар 04, 2021
Без промяна в датите за пролетната ваканция
Още
мар 04, 2021
ЕС започва оценка на руската ваксина "Спутник V" с възможност за достъп до пазара
Още
Организирайте любимото си събитие с "Каприз Ивент"
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
MyFamily.bg е уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за голямото...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия