Катерене по покриви и планини - как ученици във Филипините се борят, за да учат онлайн

яну 26, 2021
170

Заради пандемията от коронавирус много училища по света бяха затворени. Във Филипините президентът Родриго Дутерте отложи отварянето им за неопределено време, тъй като броят на заразените с коронавирус надхвърли половин милион души. Преминаването към онлайн класове, модули за самообучение, телевизионни и радио програми обаче се оказва истинско предизвикателно за страната с население от 108 милиона души. Едва една пета от домакинствата там имат достъп до интернет, а много хора не разполагат с електронни устройства. Образователното ведомство отчита нарастване на учениците, отпадащи от училище. Фоторепортерът Елуиза Лопес разказва пред Ройтерс колко трудно достижимо може да бъде онлайн обучението.

За да се обучава дистанционно, 10-годишният Джай Ар Калма трябва да се изкачи върху гофрирания железен покрив на дома си в бедняшкия квартал на Манила. Единствено там има интернет сигнал. Той сяда на счупен пластмасов леген и се надява, че ще може да участва в онлайн обучението посредством даденото му от държавата електронно устройство. "Понякога сменяме SIM картата и слагаме на друг доставчик, за да не се налага да учи на покрива, но рядко имаме достатъчно пари за това", казва майката на Джай пред Ройтерс.

В провинция Лагуна, южно от Манила, учениците се изкачват високо в планината, за да получат достъп до интернет. Там те са построили заслон, за да има къде да се скрият когато вали и да подремнат, когато работят до късно през нощта по домашната работа.


18 – годишният Марк Джоузеф Андал, който живее в Сан Хуан, провинция Батангас, е започнал работа на непълно работно време в строителството, за да може да си купи смартфон, с който да се включва във виртуалните уроци. Построил си е и горски заслон, където да хваща интернет сигнал. Когато сигналът изчезне, Андал премества пластмасовия си стол на друго място и ако вали, държи телефона в едната ръка и чадър в другата.


Казва, че няма друг избор. „Не сме богати и завършването на училище е единственият ми шанс да се отплатя на родителите си, че са ме отгледали. Искам да бъда по-активен в клас, да се усъвършенствам, въпреки ситуацията“.

Много семейства се борят за достъпа до онлайн обучение. 11 – годишната Джой де Кастро живее в импровизиран дом на гробище в Манила и учи седнала върху надгробни плочи. В помещението, в което живеят, няма място за това. Там семейството й приготвя храна, която продава на посетителите на гробищния парк.


„Знам, че не й оказваме достатъчно подкрепа в обучението - казва бабата на Джой, - но ако не се грижим за бизнеса си, няма да има с какво да изхранваме децата. Надявам се тя да завърши училище, да си намери добра работа и в крайна сметка да намери живот извън това гробище".

Източник: https://www.reuters.com/

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
мар 02, 2021
Две ученички колабираха след употреба на алкохол, докато текат онлайн часовете им
Още
мар 01, 2021
От днес учениците могат да посещават извънкласни, групови и други учебни дейности
Още
фев 24, 2021
Увеличават с 2 милиона парите за спорт в детските градини и училищата
Още
Организирайте любимото си събитие с "Каприз Ивент"
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
MyFamily.bg е уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за голямото...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия