7 популярни туристически дестинации, които приемат туристи, ваксинирани срещу Covid-19

фев 17, 2021
874

Пандемията продължава да влияе зле на туристическата индустрия, но с напредването на ваксинацията ,завръщането към старата реалност изглежда все по – постижимо. Редица дестинации премахват ограничения за ваксинирани туристи или ги облекчават значително. От Кипър до Сейшелските острови, ето седем дестинации, които се отварят отново за туристите, получили ваксина срещу Covid-19.

Кипър
Още през декември Кипър обяви плановете си да позволи на ваксинираните пътниците да влизат в страната без да остават под карантина. Пристигащите, които предоставят документ, че са получили и двете дози ваксина срещу Covid-19, няма да се нуждаят и от PCR при пристигане. Това вероятно ще важи само за пристигащите от дестинации в списъка за безопасно пътуване, който редовно се актуализира. Макар да се твърдеше, че новите правила ще влязат в сила от 1 март, това все още не е потвърдено. Въпреки това Кипър договори сделка с Израел, която позволява на ваксинираните пътници да пътуват без ограничения.
В момента хората, на които е разрешено да посещават Кипър, имат възможност или да предоставят отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването, или да се подложат на тест при пристигане. След това трябва да останат под карантина за две седмици в места, определени от държавата. Периодът на изолация може да се съкрати, ако си направят за своя сметка тест на десетия ден от карантината и получат отрицателен резултат.

Естония
В Естония отпада задължителната карантина за тези, които имат доказателства, че са се възстановили от Covid-19 през последните шест месеца. Европейската държава приема и хора, имунизирани с някоя от 9 – те одобрени в света ваксини. Сертификатите за ваксинация трябва да са преведени на естонски, руски или английски език, а посетителите, които са имали Covid - 19, ще трябва да представят лекарско свидетелство и скорошен PCR тест, който показва, че вече не са заразени с вируса.
Понастоящем Естония има въведена 10-дневна задължителна карантина за пристигащите, с изключения за европейските държави, които се считат за нискорискови, като България, Исландия и Норвегия. Страната изисква и отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането. 

Грузия
Грузия, която се намира на кръстопътя между Азия и Европа, също избра да премахне ограниченията за ваксинирани пътници. Министерството на външните работи наскоро обяви, че на всички посетители, които са получили две дози от която и да е ваксина срещу Covid-19, е разрешено да влизат в страната, без да представят отрицателен PCR тест.
Неваксинираните трябва да представят отрицателен резултат от PCR, направен в рамките на 72 часа, а също така се изисква да направят втори тест за своя сметка на третия ден от престоя си. Тези, които са пътували до Обединеното кралство в рамките на 14 дни от посещението си, трябва да преминат задължителна 12-дневна карантина при влизане.

Исландия
От 1 май ваксинираните пътници от Европейския съюз, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария могат да пропуснат карантината, когато пристигат в Исландия. Няма да им се налага да представят и отрицателен PCR тест. Посетителите, които имат документ за ваксинация на исландски, датски, норвежки, шведски или английски, доказващ, че са им поставени две дози от една от трите основни ваксини срещу Covid-19, ще бъдат освободени от съществуващите ограничения. Тези, които представят "невалиден" документ, ще трябва да се подложат на двойно тестване и карантина.
Популярната дестинация планира също да издава цифрови „сертификати за ваксинация“ на исландските граждани, „за да се улесни придвижването на хора“.
Неваксинираните посетители, пристигащи от дестинации, където е разрешено пътуването до Исландия, трябва да преминат тест за Covid при пристигане, да останат под карантина за пет до шест дни и да направят втори тест.

Полша
Пътуващите от ЕС могат да посетят Полша, без да се подлагат на задължителната 10-дневна карантина „въз основа на сертификат, потвърждаващ ваксинацията срещу Covid-19“. Тези, които предоставят отрицателен тест за SARS-CoV-2 при пристигане, също са освободени, стига да има не повече от 48 часа между момента, в който получат резултата от теста си, и времето, когато преминат границата.

Румъния
Всички пътници, пристигащи в Румъния от разрешени дестинации, които са били ваксинирани срещу Covid - 19, са освободени от карантина при пристигане от 18 януари.
Новите правила бяха обявени от Националния комитет за извънредни ситуации, който постанови, че посетителите и завръщащите се жители трябва да представят доказателство, че са им поставени две дози от ваксината. Втората трябва да бъде приложена най-малко 10 дни преди пристигането им. "Доказателството за ваксинация, включително датата, на която е приложена втората доза, трябва да бъде направено чрез документа, издаден от здравното звено, което го е прилагало, независимо дали това е в Румъния или в чужбина".
Понастоящем пътниците, пристигащи от страни от „жълтия списък“ на Румъния, съставен от дестинации с висок епидемиологичен риск, трябва да бъдат поставени под карантина за 14 дни. Тези, които представят PCR, направен не по-малко от 72 часа преди влизане, трябва да останат карантина за 10 дни.

Сейшелски острови
През януари Сейшелските острови се присъединиха към нарастващия брой дестинации, в които отпада карантината за ваксинирани срещу Covid-19. Туристите вече имат право да влизат в екзотичната дестинация, разположена край бреговете на Танзания, без да бъдат карантинирани в продължение на 10 дни. Въпреки това, те трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването, както и сертификат от националния здравен орган, потвърждаващ, че са им поставени двете дози от ваксината.
Неваксинираните пътници от списъка на категория 1 и 2 на Сейшелите и тези, които пристигат с частен самолет, трябва да се самоизолират за 10 дни и да предоставят отрицателен резултат от PCR, получен в рамките на 72 часа след пристигането.
Държавата, състояща се от 115 острова, се стреми да стане първата, която ще ваксинира цялото си население. Тя получи дарение от 50 000 дози ваксина от Обединените арабски емирства. Очакванията са над 70% да бъдат ваксинирани до средата на март. Ограниченията ще бъдат допълнително облекчени, ако тази цел бъде постигната, което означава, че тези, на които е разрешено да пристигат на Сейшелските острови, ще трябва да представят само отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването.

Източник: https://edition.cnn.com/travel/

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
апр 16, 2021
Дряновският манастир – духовност, история и удивителна природа
Още
апр 16, 2021
Зеленият ретро трамвай в София се превръща в цирк
Още
апр 09, 2021
Боженци – спокойствие и докосване до духа на възрожденска България
Още
Организирайте любимото си събитие с "Каприз Ивент"
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия