Експерти от цял свят споделят ще пътуваме ли както преди

мар 01, 2021
647

След като заразените с COVID - 19 достигнаха пик през януари, броят им в на глобален мащаб започна да намалява. Започна и масова ваксинация. Факти, които ни карат да преразгледаме възможностите за връщане към предишния начин на живот и по - специално на възможностите за пътуване. CNN се допита до някои от водещите експерти по света, работещи в туристическата индустрия.
Повечето от тях са оптимисти, че още през тази година ще започне бавно възстановяване. Колко бързо ще се случва то зависи от това къде живеете, къде искате да пътувате и дали вируса и неговите щамове могат да бъдат поставени под контрол. Засега в повечето части на света все още препоръчват да останете вкъщи.
Кога ще мога да летя на дълги разстояния?
„Има някои дестинации, до които пътниците могат да резервират полет и в момента“, казва Брайс Конуей, експерт и основател на 10xTravel. "Например за дестинации като Карибите. Но не очаквам броят на далечните дестинации да се увеличи до нивата преди Covid-19 до 2022 г."
Алексис Барнеков, основател и главен изпълнителен директор на приложението за резервации Chatflights, казва: "Почти всичко може да се резервира, с малки изключения като Нова Зеландия и Австралия. Там е по-трудно, тъй като авиокомпании като Qantas са намалили обхвата си. Thai Airways и Singapore Airlines също с намален капацитет. Останалите се стремят да поддържат предлагането на същите нива, както преди. Можете да резервирате, но рискът от анулирани полети и промяна в датите съществува. Правилата за пристигащите са различни в различните дестинации, а също и в зависимост от страната на заминаване. Дубай например е от най-отворените в света, докато Нова Зеландия е сред най-затворените. Пътуващите трябва да проверяват разпоредбите преди пътуване, и да не предприемат такова, ако е в разрез с официалните указания. Що се отнася до пътуванията за почивка на дълги разстояния, е оптимистично да говорим за края на 2021 г“.
Австралийският превозвач Qantas обяви миналата седмица, че планира да възобнови международните полети - в ограничен мащаб - до края на октомври. От другата страна на света, правителството на Обединеното кралство, в което има най-високата смъртност от Covid в Европа, заяви че няма да отмени ограниченията за международни пътувания най-рано до май.
Крис Готър, ръководител на корпоративните комуникации в Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) проявява оптимизъм. „Надяваме се, че в края на тунела има светлина, въпреки че очакваме полетите на дълги разстояния да са последното нещо, което ще се възстанови. Свързването с отдалечени пазари носи риск от излагане на нови щамове на вируса, затова правителствата разбираемо са предпазливи.“.
Какво ще кажете за „балоните за пътуване“?
Готър е по-оптимистично настроен по отношение съживяването на полетите на къси разстояния. „Правителствата ще се сблъскат с по-голям натиск за намаляване на карантинните ограничения за пътуване до съседни държави, отколкото до далечни дестинации. В Европа бихме могли да стигнем до някакъв вид общоевропейско споразумение, което ще позволи границите да се отворят отново, ако нивата на инфекциите са ниски"
Барнеков, който е базиран в Стокхолм, казва: " Балоните за пътуване изглежда не са се реализирали. Обединеното кралство имаше такъв с Дубай през лятото, но не сме чували за други примери, които работят. За Хонконг се предполага, че договаря такива със Сингапур, Австралия и Нова Зеландия, но все още не са се осъществили. Оставам с впечатлението, че не го правят, защото е твърде сложно да се следи всичко . "
А вътрешните пътувания?
„Вътрешните пътувания в някои части на света, като Китай, Индия и Русия, се възстановиха доста през миналата година, в някои случаи се върнаха на нивата преди пандемията“, казва Готър. Той е оптимист, че вътрешните пътувания ще се възстановят бързо. „Когато ограниченията не са толкова големи, търсенето на екскурзии вътре в страната нараства.“
Конуей пък казва: „Вътрешните пътувания започнаха да се възстановяват и тази тенденция ще продължи, тъй като ваксините стават широко достъпни. Виждаме огромно търсене в Калифорния, Флорида и Невада за лятото. "
Джеймс Търнър, главен изпълнителен директор на глобалната туристическа услуга 360 Private Travel, казва че за офисите на неговата компания в Сингапур и Хонконг местните ще бъдат преобладаваща част от почиващите.
Мога ли да предприема пътуване с кола?
„Пътуването с автомобил стана много популярно през последната година, тъй като изглежда най-безопасната форма по време на пандемия“, казва Конуей. „Съществува нисък риск от заразяване с Covid-19, ако предприемете пътуване с кола и отседнете в AirBnB или хотел, който спазва протоколите за безопасност.“
Ами круизът?
„Круизът е най-засегнатият сегмент на пътуванията и ще мине доста време преди да се върне към „ нормалното “, ако изобщо се случи“, казва Конуей. "Круизната индустрия опита да се възстанови прекалено бързо и загуби много от общественото доверие. "
Търнър от 360 Private Travel, обаче, има по-оптимистичен поглед. „Мисля, че определени видове круизи ще бъдат от първите, които ще се възстановят, противно на това, което някои хора мислят. Бутиковият стил на малките кораби, със строги изисквания за качване на борда и внимателно съобразени маршрути, ще се хареса на клиентите, защото средата е контролирана."
Безопасно ли е да отседна в хотел или Airbnb?
Търнър казва, че офиса му в Хонг Конг е забелязал тенденция клиентите да избират места за настаняване на по-утвърдени търговски марки. „Пътуващите се чувстват по-сигурни там, където се спазват строги правила относно проверките на температурата, здравните декларации, носенето на маски, регистрирането чрез QR код и т.н."
Има ли значение дали съм ваксиниран?
„Още не, но ще има“, прогнозира Конуей. "Това ще бъде един от най-големите проблеми пред туристическата индустрия през следващите 12-24 месеца. Паспортите за ваксинация, които могат да поставят ограничения за пътуване на всеки, който не е ваксиниран, са една от най-горещите теми в туристическата индустрия. Някои дестинации - включително Сейшелските острови, Кипър и Полша - вече са вдигнали карантинните изисквания за посетителите, които могат да докажат, че са ваксинирани. Въпреки това остават опасенията за злоупотреби с документацията за поставянето им. Световната здравна организация не поддържа концепцията за издаване на такива документи“.
„Очакваме да има необходимост от „ доказателство за ваксиниране“, за да се върнем отново в обществото ( да се качите на самолет, да отидете на концерт, да хапнете в ресторант)“, казва Родерик Джоунс, изпълнителен директор на базирана в Сан Франциско консултантска фирма. „Въпреки че ваксината може никога да не стане „ задължителна “, може да стане бъде твърде неудобно, ако я нямате.“
Ще се нормализира ли пътуването някога?
„Абсолютно, да“, казва Конуей. "Очаквам да видя огромен скок в пътуванията в края на 2021 г., когато ваксинациите станат достъпни в голям мащаб. Ще има някои трудности, тъй като туристическата индустрия се възстановява и мисли как да се справи дългосрочно с Covid-19, но като цяло очаквам нещата да се върнат в относително нормално състояние до средата на 2022 г. "
"Ние вярваме, че бизнес пътуванията ще бъдат по - малко от преди, особено сред работещите в големи корпорации", казва Барнеков. "Големите корпорации имат много причини - екологични, финансови и морални, различни от Covid - 19, хората да пътуват по-малко. Пандемията показа, че много проблеми могат да бъдат решени с други средства за комуникация. Бих казал, че бизнес пътуването ще има дългосрочно намаление от 10%. "
Що се отнася до тези през свободното време, Барнеков смята, че ще има "Краткосрочен скок и след това ще видим същите нива, както преди. Никога не сме имали толкова много трафик към приложението, както сега; изглежда хората наистина желаят да резервират пътуване. Деветдесет процента от това, което продаваме, е за пътуване след лятото. Хората изглежда мислят, че тогава ще е безопасно да се лети. "
Търнър също мисли така. "Имаме огромно търсене. Хората искат да отидат някъде. Клиентите мислят дългосрочно и мечтаят мащабно. Наблюдава се тенденция за резервиране на по-дълги, луксозни пътувания, с внимателно подбрани маршрути. Резервират не само за тази година, но и за 2022 - ра, дори за 2023 - та."

Източник: https://cnn.com/travel/

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
апр 17, 2021
Малдивите ще предлагат ваксинация срещу COVID – 19 при пристигане
Още
апр 17, 2021
Кралският биограф: „Любовта между Елизабет и Филип беше истинска и много дълбока“
Още
апр 15, 2021
В Словения умишлено се заразяват с COVID-19, за да пътуват свободно
Още
Организирайте любимото си събитие с "Каприз Ивент"
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия