Флоренция не иска да се завръща към свръхтуризма, ще разпръсне известни произведения на изкуството из цяла Тоскана

мар 04, 2021
452

Селфита пред Венера на Ботичели. Близки планове на мъжествеността на Дейвид от Микеланджело. Струпвания пред катедралата „Санта Мария дел Фиоре“. Преди пандемията Флоренция се бореше със свръхтуризма. А галерия „Уфици“ - един от най-популярните музеи в света - беше в центъра на всичко това. 
В най-натоварените периоди през него преминаваха по 12 000 посетители на ден, често препускайки покрай ренесансовите произведения на изкуството, бързайки да си направят селфи с най – известните произведения, като „Раждането на Венера“ на Ботичели, „Светото семейство“ на Микеланджело

Провокирани от  невъзпитани посетители, флорентинските власти организираха кампания „Насладете се с уважение на Флоренция“. Налагаха се глоби до 500 евро на тези, които си правят пикник пред забележителностите или рисуват графити върху монументите.
Пандемията, разбира се, остави всичко това в миналото. Но преди пътуването да се възстанови отново, директорът на Уфици иска да се увери, че нещата няма да продължат по стария модел. Един от начините да се постигне това е като се отклонят посетителите от самата Флоренция.
Проектът Uffizi Diffusi или "разпръснатяи Уфици" предвижда
произведения на изкуството, съхранявани в Уфици, да бъдат показвани в околностите на Тоскана, превръщайки известния регион на Италия в един голям "разпръснат" музей. Градовете и селата около Тоскана сега номинират сгради, които биха могли да се превърнат в изложбени пространства.
Директорът на Uffizi Айке Шмит казва пред CNN Travel, че идеята му е хрумнала по време на блокирането през 2020 г. Целта е да „създаде различен вид туризъм“ и да „заземи културата към ежедневието на хората“. „Изкуството може да оцелее не само в големите галерии“, добавя той. „Нуждаем се от множество изложбени пространства в целия регион - особено в местата, където е родено самото изкуство.
Това не е първият път, когато Шмит дава назаем произведения на изкуството на градове в региона. През 2019 г. той изпрати пейзаж от Леонардо да Винчи в родния град на художника по повод 500-годишнината от смъртта му. Той определи това като „уникална възможност да се види картината и след това директно да се попадне в същия пейзаж, изобразен в произведението".
Подробностите за новия проект Uffizi Diffusi се пазят в тайна, но Шмит планира „поне 60, може би дори 100 изложбени пространства“ в Тоскана и намеква, че те ще включват вила, която е принадлежала на семейство Медичи в Монтелупо Фиорентино.
От обявяването на проекта други градове, които искат да станат част от него, предлагат имоти, включително крайбрежния град Виареджо в стил ар нуво, Серавеца (където има друга вила на Медичи) и Лука, която предлага своя Palazzo Ducale, градско седалище на властта от 14 век.
Шмит се надява чрез проекта освен глътка въздух на Флоренция, да се създадат и нови работни места в региона.
Той иска също да запознае тосканците с културното им наследство, защото "сегашната културна система е твърде базирана на чуждестранните туристи".
Uffizi Diffusi има за цел да върне изкуството там, откъдето е дошло.
И все пак във Флоренция ще останат достатъчно ценни творби на изкуството, които да се видят. „Имаме над 3000 произведения на изкуството, изложени в Уфици - това е достатъчно“, казва Шмит
Първата фаза от реализирането на проекта трябва да започне това лято.

Източник: https://edition.cnn.com/travel/

 

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
апр 17, 2021
Малдивите ще предлагат ваксинация срещу COVID – 19 при пристигане
Още
апр 17, 2021
Кралският биограф: „Любовта между Елизабет и Филип беше истинска и много дълбока“
Още
апр 15, 2021
В Словения умишлено се заразяват с COVID-19, за да пътуват свободно
Още
Организирайте любимото си събитие с "Каприз Ивент"
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия