Сингапур – разходка в зеленото бъдеще

яну 25, 2019
962

За втори път посещавам този космополитен град - държава и отново съм толкова изумена от него, колкото и първият път, че даже и повече. От 14 век, когато Санг Утама – принцът на Суматра, отишъл на острова, за да ловува и първото нещо, с което се сблъскал, било величествен лъв, са минали столетия. Сингапур обаче си остава Лъвският град. И това име му пасва изключително много не само заради легендата. Лъвски е скокът, който е успял да направи в икономическото си развитие през последните 30 години и от развиваща се държава, да се нареди сред най – мощните икономики в света.


Сингапур е място, което сякаш принадлежи на друга планетата или поне на нова, все още не настъпила епоха. И нямам предвид само прословутите лампи – дървета в Ботаническата градина и сградата във форма на водна лилия, приютила Музея на науката и изкуството. Когато в една прекрасна вечер се качихме на корабче, плаващо по едноименната река в града, това мое впечатление се затвърди окончателно. На задната палуба беше достатъчно тъмно ,за да не се вижда водата, а над нас светлините и формите бяха толкова ярки и причудливи, че ни оставиха с усещането за разходка с космически кораб.


На другия ден, вече по светло се полюбувах и на космически високия стандарт на живот на жителите на Сингапур. Красиви и чисти улици, изпълнени с красиво облечени хора, влизащи в модерни сгради, обвити със зеленина. Много зеленина и цветя. Навсякъде!


Но за всичко това си има обяснение – Сингапур е една от страните с най – ниски нива на корупция в света и строги, стриктно спазвани правила и закони. Ако човек се изплюе на земята, това ще му струва 500 долара. Със същата сума ще се раздели и ако реши да пуши на публични места. Толкова е и глобата за изхвърляне на отпадъци. Тук дори дъвките са забранени. А притежанието на наркотици се наказва със смърт.
Шофьорите също са изключително дисциплинирани. И това не е случайно като се има предвид, че само разрешителното за закупуване на автомобил струва 10 хиляди сингапурски долара и е валидно десет години. Купуването на кола идва също така с вносно мито (41% от разходите) и еко такса в размер на 140 % от стойността на автомобила. Това изкуствено намалява броя на превозните средства, както и задръстванията в и без това малката по територия държава –едва 715 квадратни километра. Тя обаче е една от най – гъсто населените и е успяла да приюти почти 5 милиона души. Най – многогобройни са китайците – около 80 процента от населението, малайзийци (14%), индийци (7%) и европейци. В Сингапур има четири официални езика – английски, китайски, тамилски, малайски. Много популярен е т.нар. синглиш – сингапурски английски със своите особености.


След като сте отделили един ден на Марина Бей и заобикалящите я открити и закрити градини, виенското колело и разходката по реката, може да се отправите и към Арабската улица, Чайнатаун и Малката Индия и да видите как мирно могат да съжителстват различните религии и националности, когато за всички има добър стандарт на живот, здравеопазване и сигурност. Нещо, което ние в Европа едва ли ще успеем да проумеем и променим скоро. Може да посетите и Музея на азиатското изкувство, докато чакате ежедневната порция дъжд да отмине. А ако не сте любител на музеите, а на пазаруването, Орчард роуд е вашето място - с няколко километра магазини и молове за всеки вкус и джоб.
Храната тук е здравословна и вкусна, като на повечето места в Югоизточна Азия, но приготвена по много по хигиеничен начин. И макар че аз обичам повече натуралната, шумна, малко мръсна и прашна, но колоритна и красива част от този континет – като Тайланд и островите в Малайзия, си тръгвам от тук с усещането за респект към всичко, което тези трудолюбиви хора са постигнали, както и с надеждата, че всичко е възможно, когато имаш цели, мотивация и дисциплина!

Тагове:
Сингапур разходка бъдеще небостъргачи Азия градини

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юли 18, 2019
14 песни ще влязат в битката на деветото издание на Международния фестивал за поп и рок музика СОФИЯ 2019
Още
юли 17, 2019
Непознатата Германия – градчета като от приказките
Още
юни 29, 2019
„Грозното патенце“ - една прекрасна постановка на актьори с увреден слух
Още
Detoxme - натурален продукт за прочистване и отслабване
Купи само за: 19.90 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Решения на проблема ви юли 12, 2019
Цена: 1 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия