20 минути разходка дневно увеличава живота с 4 години

апр 06, 2021
189

На 6 април отбелязваме международния ден на спорта.

Спортът е едно от малките неща, които правим ежедневно и имат огромни ползи върху здравето ни. Ползите от физическата активност са многобройни. Тя влияе положително върху метаболизма, сърдечно-съдовата система, забавя процеса на стареене, подобрява ендокринния и липидния ни профил и има чисто физически ползи по отношение на остеопорозата мускулната маса, свалянето на мазнини, изтъкна Костадин Зашев, създател на платформата strong by science пред Радио София.

Освен физически, спортът има и психологически ползи, свързани с това че намалява нивата на стреса, повишава капацитета да издържаме на повече стрес, подобрява предменструалния синдром при жените и удължава продължителносттта на живот.

Според Световната здравна организация минималната физическа активност, която ще ни донесе ползи е 150 минути седмично при средно натоварване или 75 минути високо интензивни активности на седмица. Ако се спазват тези препоръки, средната продължителност на живота се увеличава с 4 години. „Хората които покриват тези препоръки живеят 4 години повече от тези, които не го правят“, коментира Костадин Зашев.

По думите му спортуващите още по-активно, например по 300 минути седмично средно интензивни активности или 150 минути високоинтензивни живеят 8 години по-дълго.  

Той обясни, че средно интензивни са онези активности, при които не се задъхваме много, като например разходки и всякакъв тип ходене, колоездене, изкачване на стълби, градинарство, някаква ръчна работа вкъщи. Активностите с висока интензивност са тези, при които се задъхваме, докато ги изпълняваме  и натоварват повече сърдечно-съдовата ни система – това са фитнес, волейбол, баскетбол.

Основната препоръка на СЗО е 2 часа ходене на седмица, което се равнява на 20 минути на ден  или 75 минути високо интензивно натоварване седмично, което прави между 30-40 минути дневно.

Според Зашев, основният проблем е, че хората се оправдават с липсата на време и не започват физическа активност. „ Едно от основните оправдания е аз нямам време, а трябва да се знае че това всъщност е нещо, което им дава време и им добавя години живот“, каза той и посъветва, всеки да избере активността, която му харесва, за да не излиза с подобни оправдания.

„Никакво значение няма, дали е ходене, тичане, плуване, ако те не я харесват, защото няма да се задържат към този навик и няма да го развият в дългосрочен план. Най-важното фундаментално правило е да изберат активност, която им допада и след това да започнат от толкова малко, че да не могат да кажат не“, допълни Зашев.

 

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
апр 06, 2021
Проверка за изтекли потребителски данни от Facebook, след мащабната хакерска атака
Още
апр 06, 2021
20 минути разходка дневно увеличава живота с 4 години
Още
апр 02, 2021
Генерал Мутафчийски стана дядо
Още
Организирайте любимото си събитие с "Каприз Ивент"
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия