Проверка за изтекли потребителски данни от Facebook, след мащабната хакерска атака

апр 06, 2021
332

Мащабна хакерска атака проби сигурността в социалната мрежа „Фейсбук“ преди дни. Данните на над 533 млн потребители от 105 държави са изтекли и пуснати свободно, включително и на 432 473 българи.

За коварния си план хакерите са използвали уязвимост в една от функционалностите на социалната мрежа, открита още през 2019 г. Пробивът се е осъществил, чрез импортиране на данни от телефония указател и в резултат на това са генерирани масиви с лична информация за всеки потребител, като име, телефон за връзка, имейл, работно място, лични взаимоотношения. Данните са свързани с уникалния идентификационен номер, който е публичен, съобщи bTV.

Според експертът по киберсигурност Трой Хънт изтеклата информация може да се използва за SMS спам, фишинг и таргетирани атаки. На сайта на Хънт всеки може да провери, дали са изтекли данните му, като напише телефонният си номер в следния формат 359ХХХХХХ.

Подобна възможност предлага и българският сайт за разследвания bird.bg. Българската платформа също е получила достъп до масива на изтеклата информация и дава възможност за проверка на теча тук. От сайта уверяват, че не пазят логове на търсенията в инструмента им и предупреждават, че ако системата върне отговор, че вашите данни са намерени, вземете мерки за смяна на паролата на вашия фейсбук профил.

Тагове:
facebook лични данни хакерска атака

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
ное 09, 2021
Важната роля на бащата в грижата за децата и все по-консервативните нагласи в обществото
Още
ное 08, 2021
Андре Токев: „Динамиката и отговорностите ни въвличат в жестока мелачка“
Още
окт 22, 2021
По време на снимки Алек Болдуин застреля оператор и рани режисьор
Още
Копирайтинг услуги - създаване на съдържание
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия