С 34,5 млн лева ще се бори отпадането на учениците от образователната система

апр 07, 2021
428

Правителството отпусна 34,5 милиона лева допълнително по бюджетите на общините за училища и детски градини. Със средствата ще се помогне на училища и детски градини, в които има най-голям процент ученици, чиито родители са с нисък образователен статус и имат нужда от допълнителна работа и подкрепа.
„30,6 млн. лева от общата сума предоставяме за работата с деца и ученици от уязвимите групи включително и за дейностите за предотвратяване на отпадането от образователната система. Близо 50 000 деца върнахме в класната стая, благодарение на общите ни усилия“, каза премиерът Борисов по време на правителственото заседание.

Министърът на образованието Красимир Вълчев коментира, че младите хора са най-малко склонни да работят като учители в образователните институции, които ще бъдат подпомогнати. „Затова предоставяме тези средства за допълнително финансиране и за наемането на медиатори и други специалисти“, съобщи той.

По време на правителственото заседание министър Вълчев напомни, че през 2018 г. за първи път Министерският съвет предостави такива средства за работа с децата от уязвими групи, за работата на учителите за допълнителни обучения по български език и др. Тогава над 900 общински училища и около 400 детски градини получиха близо 23 млн. лв. През следващата година бе разширен обхватът на училищата, получаващи това допълнително финансиране, като бяха включени и тези, в които се обучават ученици от гимназиален етап, за които бяха отпуснати над 25 млн. лв. През 2019 година бяха осигурени 29 млн. лв. допълнително за над 1500 училища и градини.

Останалите 4 милиона лева от общата сума, отпуснати за образование, правителството отдели за издръжка на паралелки за придобиване на квалификация по защитени специалности и специалности от професии, по които има очакван недостиг от специалисти на пазара на труда. В тези паралелки учениците се обучават в сферата на автотранспортната техника, промишлената електроника, електрически превозни средства и др. Това са професии и специалности, които са нужни за развитието на местната, регионалната и националната икономика в дългосрочен план.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
апр 17, 2021
Гърция премахва карантината за пристигащи от Европейския съюз
Още
апр 16, 2021
Фандъкова: На 24 април пускаме метрото до "Горна баня"
Още
апр 16, 2021
Най-неотложните проблеми: домашно насилие, детско правосъдие и нарушение на потребителска права
Още
Организирайте любимото си събитие с "Каприз Ивент"
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия