Боженци – спокойствие и докосване до духа на възрожденска България

апр 09, 2021
343

Понякога просто ти писва от шума, от преследването на цели и срокове, от бетона и безумието на големия град. На около 2 часа и половина от София се намира приказно местенце, което „разтоварва“ целия стрес от ежедневието и те потапя в по – красивото, природно и спокойно минало. Боженци - един от най-красивите архитектурни резервати в България.


Легендата разказва, че след превземането на Търновград от турците млада болярка на име Божана избягала заедно със семейството си и потърсила по – сигурно убежище в планината. Стигнала до малка река, заобиколена от красиви гори и избрала да остане там. Така, преди повече от 600 години, е основано село Боженци.


След Освобождението традиционната търговия и занаятите в Боженци замират, а много от жителите му се местят да живеят в Габрово. Прекъсването на икономическото и социално развитие спомага за съхраняването на цялостния архитектурен облик от епохата на Възраждането.


А през Възраждането селото преживява своя разцвет. Кърджиите търгуват и разнасят стоките си из цялата Османска империя, Русия, Австро-Унгария и Италия. В края на XIX в. в Боженци има 110 къщи и над 500 жители. До тогавашния бит днес можем да се докоснем в къщата-музей на Баба Райна. Това е най-старият дом в цялото село, построен още през 18 век. Последно в него е живяла Райна Дрянкова, дъщеря на първият окръжен управител на Габрово след Освобождението.


Голямата гордост на Боженци е била църквата „Св. Пророк Илия“. Построена е през 1839-1840г в най – високата част на селото. Издигната е с "благословията" на турските власти (като благодарност към местен лечител, който излекувал една от ханъмите на пашата). Църквата има масивни каменни стени с дебелина от 80 сантиметра, а камбаната й е донесена чак от Русия. Камбанарията е висока 17 метра. Иконите са дело на иконописци от Тревненската иконописна школа. Църквата е първото голяма обществено начинание в Боженци и жителите му се надпреварвали да помагат и даряват за изграждането й.
Тук е творил дори един от доайените на новото българско изобразително изкуство, живописецът Ян Мърквичка. През 1895 г. той посещава Боженци. Влиза в дюкяна на търговеца Андрея и съзира красивата му съпруга Рада. Пита дали може да я нарисува. Съпругът първоначално не се съгласява. Свекървата обаче сметнала това за голяма чест и настояла снахата да стане модел. Рада се нагласила в най-хубавите си дрехи, сложила гривни, пафти и сокай на главата си. Съпругът позволил на невестата да позира само в профил, за да не се гледат очи в очи с художника. След три дена била създадена „Жена от Боженци“.


Рада подарява премяната си на художника и той отнася картината, дрехите и сокая в Етнографския музей в София, но по време на бомбардировките над стололицата те са унищожени.


Днес по улиците на Боженци също могат да се открият магазинчета, предлагащи авторски произведения на изкуството. Има и симпатични ресторантчета, в които се приготвят традиционни български гозби. Много от къщите са пригодени за посрещане на туристи.
Боженци е любима дестинация за всеки, който копнее да се върне назад във времето и да усети спокойствието и духа на възрожденска България.

 

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
май 14, 2021
Красота и невероятна атмосфера в Земун – различния квартал на Белград
Още
май 13, 2021
Австралийска авиокомпания предлага полет за наблюдение на Суперлуната в края на май
Още
апр 28, 2021
Велико Търново – град на царе, светлина и красота
Още
Организирайте любимото си събитие с "Каприз Ивент"
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия