Вълчев: Матурите ще помогнат на децата да се справят с изпитите на живота

апр 14, 2021
199

Нашата образователна система в по – голяма степен е била с присъствено обучение, отколкото много други страни. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред btv. „Ние събираме експресна информация от над 20 държави“. Учениците от 1 – ви до 4 – ти клас не са били в училище само 5 седмици, обощи министърът. "Ситуацията за класовете от 5 – ти до 12 – ти е малко по – неблагоприятна. 12 клас  50% от времето са учили присъствено. Останалите – около 40%, малко повече 7 – ми клас и малко по – малко 6 – ти, 8 – ми, 9 – ти, 10 -ти и 11 – ти. 6 – ти и 11 – ти клас са имали по – малко учебни дни в някои градове, заради наложени противоепидемични мерки на местно ниво".
Нямаме тематично изоставане в материала, отчете Вълчев. "Тази година няма грипни ваканции и екскурзии. 1 – 4 клас са учили присъствено не по – малко, отколкото предходни години. Да, има разлика в ефективността на педагогическото взаимодействие, но дефицитите могат да се компенсират. 303 училища избраха да учат през юни месец за сметка на декември, когато имаха занимания по интереси. В тях има предимно деца с дефицити. Всяко година имаме занимания за преодоляване на образователните трудности. Това е компенсаторния механизъм на диференцираното отучване. Над 40 хиляди ученици ще се обучават през юни месец. Те са със слаби срочни оценки, както и такива, които не са учили ефективно в електронна среда. Това се случи и през миналата година и нямаме изоставане. Само с 1% от учениците не е имало педагогическо взаимодействие. При 9% е осъществена компенсаторна работа от учителите, които са им носили материали и са работили индивидуално. Тези деца не са имали техническа обезпеченост".
Външното оценяване е регламентирано от Закона за училищното и предучилищното образование, напомни Вълчев. "Не е редно да го отменяме. Имаме нужда от него. Ние следим средната скорост, с която преподават учителите. Правим го лесно, защото имаме електронни дневници. Получих много писма от ученици, които  не желаят да се явят на матури. Една част бяха много мили, други – не. Матурите обаче ще им помогнат да се справят с по – важните изпити на живота. Тези усилия и този стрес ще ги отведат до по – щастлив и съзидателен живот. Една от целите на изпитите е децата да учат повече. Те ги мотивират да го правят. Тази година, заради пандемията, имаме още повече причини да ги проведем. От една страна, за да се констатират дефицитите на учениците, от друга страна, за да ги мотивираме да учат"

 

 

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
май 14, 2021
Насилието в училище е сред основните проблеми на деца и родители
Още
май 14, 2021
МОН: Изпитите в Х клас са задължителни по закон
Още
май 11, 2021
Кунчев: „Имунизацията на деца над 6 г. ще съвпадне със старта на учебната година“
Още
Организирайте любимото си събитие с "Каприз Ивент"
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия