Кантарджиев: „Води се активна политика за по-свободно, но контролирано пътуване“

апр 14, 2021
206

България одобрява сертификатите за пътуване, защото това е един от начините за намаляване на разпространението на вируса. Това мнение изрази проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести, и член на Националния оперативен щаб пред БНТ във връзка с издаването на „зелени паспорти“ или ваксинационни сертификати за пътуване.

„Ние си даваме сметка, че сме туристическа дестинация – едно приятно място за много хора, които идват тук на почивка. Мисля, че се прави много активна политика и с нашите съседи, и на ниво ЕС, да има едно по-свободно, но контролирано придвижване на хора“, обясни проф. Кантарджиев. И допълни, че „ здравият човек, който не представлява опасност за здравето на околните е добре дошъл в нашата страна“.

На европейско ниво ваксинационният сертификат ще съдържа много малко данни - името на лицето и това дали е изкарало коронавирус, има ли създадени антитела и какъв е имунния отговор, ако е изследван и трето - дали е ваксиниран, обясни експертът.

„Зеленият паспорт“ все още е в процес на обсъждане сред държавите в ЕС. На този етап 13 страни-членки са постигнали съгласие по седем критерия, но предстоят още съгласувания. Издаването на този документ ще улесни потока от туристи по време на пандемията, а според някои от управляващите в различните държави документът не трябва да бъде възприеман като натиск за ваксиниране.

Тагове:
Тодор Кантарджиев ваксинационен сертификат пътуване

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юни 11, 2021
Доц. Кунчев:„Очаква ни спокойно лято, притеснява ни какво ще се случи наесен“
Още
юни 09, 2021
Кацаров за Кантарджиев: „Няма нищо извънредно един служител да се пенсионира“
Още
юни 09, 2021
Кантарджиев: „Пенсионирането ми бе самоцел с лични мотиви“
Още
Излъчвайте на живо чрез Facebook Live в каналите на MyFamily.bg
Купи само за: 50.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия