Дряновският манастир – духовност, история и удивителна природа

апр 16, 2021
271

В красивата клисура на река Дряновска се намира една от големите християнски светини в България - Дряновският манастир „Свети Архангел Михаил”. Основан е през ХІІ век, по времето на цар Калоян (1168 г. – 1207 г.). През 1393 г. османските турци го изгарят до основи, но през ХVІ век местните жители го издигат отново, този път на отсрещния бряг на реката. Съдбата му е пак да бъде разрушен, за да възкръсне като феникс от пепелта в края на ХVІІ век. През ХІХ век започва обновяване на светата обител, строят се и жилищни постройки, а през 1845 г. е издигнат нов храм.


Манастирът е един от най-големите книжовни центрове през Възраждането. Разполагал е с огромна библиотека. Тук е открит един от първите преписи на „История славянобългарска“. Към светата обител е функционирало и голямо килийно училище, а родолюбиви монаси са съхранявали традициите ни.

В манастира е основан революционен комитет. При подготовката на Априлското въстание светата обител е едно от местата, където може да се търси убежище, тъй като там са складирани голямо количество храна и боеприпаси. Четата на поп Харитон и Бачо Киро влиза в манастира на 29 април 1876 г. и провежда една от най-храбрите и мащабни битки. В тяхна чест след Освобождението е издигнат паметник-костница в двора на „Свети Архангел Михаил”. Така манастирът придобива не само религиозна, но и историческа стойност. Много българи идват тук, за да почетат паметта на героите, борили се за свободата на България.


В близост до манастира се намира пещерата Бачо Киро с удивителните си карстови образувания. Тя се състои от Преддверие, Чистилище, Дъждовна зала и Концертна зала. В тази пещера са живели най – старите жители на Европа, установиха последните проучвания на международен изследователски екип. Според ДНК-анализите, новооткритите находки са на възраст между 45 000 и 47 000 години.

Не по – малко впечатляващ от самата пещера е Дряновския водопад, който се намира наблизо. Разположен е на река Андъка – приток на Дряновска. Височината на водния пад е около 5 метра, а пролетта е времето, в което е най – пълноводен и красив.


След като сте видели всички красоти в района, може да продължите по екопътека, която стига чак до Боженци – още едно място, което няма да ви остави безразлични.

 

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
май 14, 2021
Красота и невероятна атмосфера в Земун – различния квартал на Белград
Още
май 13, 2021
Австралийска авиокомпания предлага полет за наблюдение на Суперлуната в края на май
Още
апр 28, 2021
Велико Търново – град на царе, светлина и красота
Още
Организирайте любимото си събитие с "Каприз Ивент"
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия