Пълен списък на държавите в света, които приемат туристи и условията, при които го правят

апр 22, 2021
1191

Пандемията все още не е приключила, но много от нас все по – силно искат да пътуват или поне да си направят планове за посещение на интересни дестинации. Предоставяме ви пълен списък на държавите в света, които приемат туристи и условията, при които го правят
Албания
В страната няма изисквания за представяне на тест за Covid-19 или карантина при влизане.
Ангуила
Тази британска карибска територия приема международни посетители, но има редица изисквания. Необходим е тест за Covid-19, има задължителна карантина и ви трябва застраховка.
Антигуа и Барбуда
Всички пътници над 12 – годишна възраст, които пристигат в Антигуа и Барбуда, трябва да представят отрицателен резултат от теста за Covid-19-RT-PCR. Посетителите подлежат на наблюдение от здравните власти в продължение на 14 дни и може да се им бъде назначен още един тест за Covid-19.
Армения
Армения е отворена за международни туристи. За да влезете, трябва да имате отрицателен резултат от тест за Covid-19, направен в рамките на 72 часа, или да направите тест при пристигане за около $ 40 и да се самоизолирате, докато получите резултата си.

Бахамите
Посетителите над 11- годишна възраст трябва да предоставят отрицателен резултат от Covid-19 PCR тест, направен до пет дни преди пристигане. След като получите отрицателния резултат, може да кандидатствате за здравна виза за Бахамските острови. Трябва да изберете и здравна застраховка за Covid-19. Изисква се и бърз тест на петия ден от престоя.
Барбадос
Новите протоколи ще стартират на 8 май. Дотогава всички пътуващи трябва да попълнят онлайн формуляр за пътуване и да го подадат 24 часа преди тръгване. Трябва да представите валиден отрицателен резултат от тест за Covid-19 PCR, направен в рамките на до 72 часа преди пристигането. Всички пътуващи трябва да направят и бърз антигенен тест при пристигане.
След това трябва да останете под карантина в одобрен хотел или курорт за минимум пет дни и да носите електронна гривна за проследяване.

Белиз
За да влезете в централно американската държава трябва да изтеглите приложението Belize Health и да въведете данните си до 72 часа преди пристигне. Можете да представите документ за ваксинация, направена най-малко две седмици преди пристигането. Ако не сте имунизиран, може да представите отрицателен резултат от Covid-19 PCR тест. Може да се тествате и при пристигане на цена от $ 50.
Бермуди
Изискват всеки пътник над 10 – годишна възраст да кандидатства за разрешение за пътуване. Цената на документите е $ 75 на възрастен и $ 30 за самолетен екипаж и деца под 9 години. При пристигането си, пътниците трябва да представят отрицателен резултат от Covid-19 PCR тест, направен не повече от пет дни преди заминаването. Ще бъдете тествани отново на летището и поставени под карантина, докато чакате резултатите. Необходими са нови тестове на четвъртия, осмия и 14-ия ден от посещението ви.
Боливия
Тази южноамериканска държава приема посетители, които имат отрицателен тест за Covid-19, направен до 72 часа преди заминаването. Пътуващите са длъжни и да останат под карантина поне 10 дни след влизането си и да попълнят декларация къде ще отседнат. Всички пътници трябва да направят втори RT-PCR тест една седмица след пристигането си. Пътниците трябва да имат здравна застраховка с покритие за Covid-19.

Босна и Херцеговина
Пътуващите могат да влязат в Босна и Херцеговина с отрицателен резултат от PCID тест Covid-19, който е направен преди не повече от 48 часа.
Ботсвана
Пътуващите могат да влязат с отрицателен резултат от Covid-19 PCR тест, направен не повече от 72 часа преди отпътуване. Ако не успеете да предоставите резултати от теста или покажете симптоми на коронавирус, ще трябва да останете под карантина за 14 дни за своя сметка.

Бразилия
Най-голямата държава в Южна Америка забрани влизането по суша и по море (с малки изключения) и въведе по-строги мерки за посетителите по въздух. Трябва да попълните здравна декларация и да представите отрицателен резултат от Covid-19 PCR тест, направен до 72 часа преди качването на самолета.
Британски Вирджински острови
Посетителите се нуждаят от сертификат за пътуване, който може да получите на уебсайта на BVI Gateway. Има такса вход от 175 долара. Нуждаете се от отрицателен резултат от тест за Covid-19, направен пет дни или по-малко преди пътуването. Ще ви направят още един при пристигане и трябва да останете под карантина четири дни, докато чакате резултати.
Колумбия
Всички пристигащи в Колумбия трябва да имат отрицателен резултат от PCR тест за Covid-19, направен не повече от 96 часа преди заминаване. Тест се прави и при пристигане. Оставате под карантина, докато чакате отрицателен резултат. Другият вариант е да останете в изолация за 14 дни.
Коста Рика
Посетителите трябва да попълнят здравна карта, но не се изисква PCR тест или карантина. Трябва да имате медицинска застраховка за пътуване. Повече подробности: Посетете уебсайта на Коста Рика.

Кот д'Ивоар
Трябва ви отрицателен резултат от Covid-19 PCR тест. Трябва да попълните декларация за пътуване и да платите такса. Насърчава се, но не е задължителна карантината за две седмици.
Хърватска
Хърватска е отворена за туристи. Трябва да имате отрицателен резултат от PCR тест за Covid-19, който е направен не повече от 48 часа преди пристигане. Може да си направите такъв и веднага след пристигането и да се самоизолирате, докато получите отрицателен резултат. Трябва също да имате документ, удостоверяващ заплатено изцяло настаняване. Само резервация не е достатъчна.
Доминика
Всички пътуващи трябва да представят отрицателен резултат от Covid-19 PCR тест, направен между 24 и 72 часа преди пристигането. Трябва да попълнят електронен формуляр 24 часа преди пътуването. Останалите протоколи за пътуване зависят от това колко "рискова" е държавата, от която пристигате

Доминиканска република
Всички пристигащи и заминаващи пътници трябва да попълнят електронен формуляр за влизане и излизане. Тестове за Covid-19 не се изискват - с изключение на посетителите от Обединеното кралство.
Дубай
Важат правилата за ОАЕ, изброени по – долу.
Холандски Карибски острови
Аруба: Всички посетители над 15 – годишна възраст трябва да попълнят здравна карта и да имат отрицателен резултат от тест за Covid-19, както и застраховка. Гражданите на Южна Африка и Бразилия нямат право да влизат в страната.
Бонер: Трябва да попълните онлайн здравна декларация. За влизане се изисква и отрицателен резултат от тест за Covid-19. Има допълнителни изисквания за пътници от страни, които се считат за високорискови.
Кюрасао: Пътуващите от държави, които се считат за нискорискови, трябва да попълнят карта за локация, докато тези от високорисковите страни трябва да представят и отрицателен резултат от PCR тест за Covid-19, направен в рамките на 72 часа преди пътуването.

Сен Мартен: Автономната държава в рамките на Кралство Холандия има значително по-строги изисквания за влизане в сравнение с останалите холандски острови. 15 държави са в нейния забранен списък, а много други се считат за високо рискови.
Еквадор
Пътуващите над 3 - годишна възраст трябва да имат отрицателен PCR за Covid-19 или бърз антигенен тест, направен в рамките на три дни. Може да се представи и документ за ваксинация. Пътниците, пристигащи от или преминали транзитно през Бразилия, трябва да се самоизолират за 10 дни в акредитиран хотел, независимо от резултатите от теста за Covid - 19.
Египет
Пътуващите до Египет трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест за Covid-19, направен не повече от 72 часа преди излитане.
Пътниците, пътуващи от Япония, Китай, Тайланд, Северна Америка, Южна Америка, Канада, Лондон, Париж и Франкфурт, могат да удължат този период до 96 часа поради дългите полети. Пътуващите трябва да представят хартиени удостоверения; цифрови не се приемат. Децата до 5 -годишна възраст са освободени от тестване. Може да се наложи да покажете доказателство за здравна застраховка. Можете да пътувате до курортния град Шарм ел Шейх без PCR тест, но трябва да бъдете тестван при пристигане и под карантина да изчакате отрицателен резултат.
Етиопия
Етиопия изисква отрицателен PCR тест за Covid-19. Има и 7 -дневна карантина.
Грузия
Грузия посреща туристи от ограничен брой дестинации, включително от САЩ и ЕС. Напълно ваксинираните могат да влязат с документ. В противен случай трябва да попълните формуляр и да представите отрицателни резултати от Covid-19 PCR тест, направен през последните 72 часа. Ще трябва да направите и още един тест на третия ден от престоя си. Пътниците, които са били във Великобритания през последните 14 дни, са изправени пред задължителна 12-дневна карантина.
Гана
Това западноафриканско бижу е отворено за международни пътници, пристигащи по въздух. Трябва да имате отрицателен резултат от PCR тест за Covid-19, направен не повече от 72 часа преди заминаване. След това пристигащите трябва да направят втори тест, който струва 150 долара. Има и температурен скрининг.
Гренада
Този карибски остров приветства посетителите, които имат здравна застраховка, покриваща Covid-19; представят отрицателен резултат от Covid-19 PCR тест и кандидатстват за разрешение за пътуване в Министерството на здравеопазването. Прави се и втори тест на петия ден след пристигането, за да имате право да се придвижвате.
Гватемала
Лицата над 10 – годишна възраст, влизащи в Гватемала по въздух и по суша, трябва да имат едно от следните три: 1. Отрицателен резултат от PCR тест за Covid-19 или тест за антиген, направен до 72 часа преди пристигане. 2. Доказателства за ваксина срещу Сovid-19. 3. Доказателства, че сте преболедували Covid-19 и сте се възстановили през последните три месеца. Трябва да попълните и онлайн здравна карта. Не се налага оставане под карантина. На пътници, които са били в Обединеното кралство или Южна Африка, може да бъде отказано влизане
Хондурас
Пътуването до Хондурас е разрешено с отрицателен резултат от Covid-19 PCR или серологичен тест. Трябва също да попълните онлайн формуляр за предварителна проверка. Пътуващите, които са били във Великобритания или Южна Африка, са ограничени да влизат в страната.
Исландия
Напълно ваксинираните международни пътници могат да пропуснат карантината, когато пристигнат в Исландия. От тях не се изисква и отрицателен PCR тест. Неваксинираните трябва да направят тест за Covid – 19 при пристигане, да останат под карантина за пет до шест дни и да направят втори тест.
Ямайка
Ямайка изисква да попълните онлайн формуляр за разрешение за пътуване. Има възможност да бъдете тествани при пристигане. Всички пътници на 12 или повече години трябва да имат отрицателни резултати от Covid-19 PCR или антигенен тест.
Кения
Кения е отворена за повечето пътници с отрицателен резултат от тест за Covid-19, направен до 96 часа преди пристигане. 14-дневна карантина за собствена сметка се налага за посетители от Бруней, Кувейт, Тайланд, Чехия и Испания. Същата 14-дневна карантина се прилага за посетителите в Обединеното кралство, но може да бъде намалена до седем дни самоизолация, ако са напълно ваксинирани и имат отрицателен тест за Covid.

Малдивите
Всички пристигащи туристи на Малдивите трябва да имат отрицателен резултат от PCR за Covid-19. Няма задължителна карантина. Страната планира да въведе схема "3V туризъм", която ще позволи на посетителите да комбинират ваксинациите с ваканция.
Мексико
Не са въведени изисквания за тестване. Може да очаквате проверка на температурата при пристигане.
Черна гора
Тази държава позволява влизане на пътници при наличието на: 1. Отрицателен резултат от PCR тест за Covid-19, издаден от лицензирана лаборатория, взет не повече от 72 часа преди пристигане; или 2. Положителен резултат за IgG антитела не по-стар от 30 дни; или 3. Доказателство за поставени две дози ваксина, преди поне седем дни.
Мароко
Тази страна в Северна Африка е отворена само за конкретни туристи. Трябва да имате резервация в марокански хотел или туристическа агенция. За влизане се изисква отрицателен резултат от PCR тест за Covid-19, направен в рамките на 72 часа преди заминаването. Няма задължителна карантина, но има комендантски час.
Намибия
Международните пътници могат да посетят тази южноафриканска пустинна държава, която изисква отрицателен PCR за Covid-19 или резултат от бърз тест за антиген, който е направен преди не повече от седем дни.
Непал
За да влезете, ще ви трябва отрицателен резултат от PCR тест за Covid-19, направен не повече от 72 часа преди отпътуване, или доказателство за пълна ваксинация. Ще бъдете тествани отново при пристигане и трябва да се останете под карантина, докато получите резултатите. Ще ви трябва и доказателство, че сте резервирали квартира и че имате застраховка за пътуване.

Никарагуа
Дом на вулканични приключения, исторически сгради и тропически плажове, Никарагуа е отворена за туристи. Трябва да имате отрицателен резултат от Covid-19 PCR или серологичен тест.
Северна Македония
Северна Македония е отворена. Не са необходими тестове. Няма карантина, освен ако не пристигате от Африка.
Панама
За посещение на Панама е необходим PCR или антигенен тест за Covid-19 с отрицателен резултат, направен 48 часа или по-малко преди времето на пристигане. Ако резултатите от теста са по-стари от 48 часа, трябва да направите бърз тест на летището. Трябва също да попълните онлайн здравна декларация. Тук пътниците на круизни кораби не могат да слизат.
Перу
Пътуващите на 12 и повече години могат да влязат в Перу с отрицателен резултат от PCR тест за Covid-19 или тест за антиген. Все още има 14-дневна карантина при пристигане, но ако си направите антигенен тест при влизане в страната и той е отрицателен, може да избегнете карантината. Трябва също да попълните клетвена декларация за здравословното си състояние.
Руанда
Посетителите в Руанда трябва да представят отрицателен резултат от Covid-19 PCR тест, направен в рамките на 72 часа. Те трябва да направят и втори тест при пристигане, да се настанят в хотел и да изчакат резултатите си в рамките на един ден. Националните паркове са отворени. За да влезете в тях, трябва да имате отрицателен резултат от тест, направен до 72 часа.
Сърбия
Пътуващите трябва да предоставят отрицателен резултат от Covid-19 PCR тест, направен през последните 48 часа.
Сейшелски острови
Трябва да покажете отрицателен резултат от PCR тест за Covid-19, направен не повече от 72 часа преди пътуване и да имате валидна здравна застраховка. Състоянието на ваксинация няма да повлияе на влизането. Трябва да кандидатствате за разрешение за пътуване онлайн.
Южна Африка
Изисква отрицателен резултат от PCR за Covid-19 или серологичен тест, направен в рамките на 72 часа.
Южна Корея
Посетителите трябва да предоставят отрицателен резултат от Covid-19 PCR тест, направен в рамките на 72 часа. Пристигащите трябва да останат под карантина в продължение на 14 дни, дори и с отрицателен тест или пълна ваксинация. Трябва също да си изтеглите приложение за самодиагностика с ежедневни отчети.

Шри Ланка
Тропическият остров се отвори за всички държави. Трябва да имате отрицателен резултат от тест за Covid-19, за да влезете и да останете поне 14 дни в одобрен хотел или курорт.
Сейнт Китс и Невис
За да ги посетите, трябва да попълните формуляр за разрешение за пътуване и да предоставите отрицателен резултат от PCR тест за Covid-19, направен до 72 часа по- рано. Трябва да останете в одобрен хотел през първите седем дни и да направите още един тест на седмия ден от посещението си, ако останете по-дълго. Ако е отрицателен, може да се движите свободно. За престой от 14 дни или повече се изисква трети тест. Островите не приемат PCR тестове за международни пътници и други категории пътници, направени от LabCorp.
Света Лусия
Пътуващите на възраст над пет години трябва да предоставят отрицателен PCR тест за Covid-19, който е направен в рамките на пет дни преди пристигането. Посетителите трябва да попълнят формуляр за регистрация. Необходима е и потвърдена резервация в сертифициран хотел.
Танзания
Любима за сафарита и плажове, Танзания е отворена за туристи. Няма карантина и не се изискват тестове
Тайланд
Международните туристи могат отново да посетят тази популярна азиатска дестинация. Трябва да имате отрицателен резултат от Covid-19 PCR тест, направен преди не повече от 72 часа. Повечето пътници са изправени пред задължителна карантина от 10 дни, а за някои страни тя се удължава до 14 дни. (имащи различни щамове на Covid-19). Ако имате валиден сертификат за ваксинация и влизате от държава без различни варианти на Covid-19, карантината може да се намали на седем дни.
Тунис
Дом на слънчеви средиземноморски плажове, Тунис е отворен за туристи. Трябва да попълните онлайн въпросник, преди да пристигнете. За да влезете в страната, се нуждаете от отрицателен резултат от PCR за Covid-19 или серологичен тест, направен не повече от 72 часа преди пътуването. Също така трябва да останете под карантина за пет дни и след това да направите втори тест.
Турция
Турция изисква всички пътници да имат отрицателен резултат от тест за Covid-19, взет до 72 часа преди полета им. Международните пътници трябва да попълнят формуляр за влизане и да се подготвят за проверка за симптоми на коронавирус.
Полетите до Турция от Бразилия, Обединеното кралство, Дания и Южна Африка са преустановени. Пътуващите, които са посетили тези страни през последните 10 дни, са изправени пред двуседмична задължителна карантина в определени от правителството места за настаняване.
Търкс и Кайкос
Посетителите трябва да попълнят формуляр за разрешение за пътуване и да предоставят отрицателен резултат от Covid-19 PCR тест, направен в рамките на до пет дни. Деца на 9 години и по-малки са освободени от тестване. Пътуващите трябва да попълнят онлайн здравен въпросник и да имат медицинска застраховка за пътуване, покриваща всички разходи, свързани с Covid-19.
Уганда
Тази държава в Централна Африка е отворена за туристи, които имат отрицателен резултат от Covid-19 PCR тест, направен не повече от 120 часа преди заминаването.
Обединени арабски емирства
Всички посетители на възраст над 12 години трябва да имат медицинска застраховка и отрицателен PCR тест, направен през последните 96 часа. Трябва да покажете сертификата при чекиране, да попълните здравна декларация и да се регистрирате в приложението COVID-19 DXB. Трябва да имате и застраховка за пътуване. Пътниците от някои страни трябва да направят допълнителен тест при пристигане. Отказва се достъп на всеки, който е бил в Южна Африка или Нигерия през последните 14 дни.
Замбия
Известна с водопада Виктория и дивата си природа, Замбия позволява на всички международни туристи да я посещават. Ще ви е необходим отрицателен резултат от тест за Covid-19, направен поне 14 дни преди пристигането. Има задължителна 14-дневна карантина.
Това е списък на държавите, изготвен от CNN. Пропуснати са някои отворени страни, ако те са имали ограничен брой международни пътници преди пандемията; ако в тях има продължаващи или скорошни въоръжени конфликти, или тероризъм; ако имат толкова сложни изисквания за влизане, че изваждат страната от обсега на повечето туристи.

Източник: https://edition.cnn.com/travel/

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
май 14, 2021
Красота и невероятна атмосфера в Земун – различния квартал на Белград
Още
май 13, 2021
Австралийска авиокомпания предлага полет за наблюдение на Суперлуната в края на май
Още
апр 28, 2021
Велико Търново – град на царе, светлина и красота
Още
Организирайте любимото си събитие с "Каприз Ивент"
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия