Първите ваксини на бебето трябва да се отложат, ако майката е с COVID инфекция

апр 22, 2021
259

Първите ваксини на бебето трябва да се отложат, ако майката е с активна COVID инфекция. Това заяви д-р Борислав Дангъров, завеждащ Неонатологично отделение в Медицински комплекс “Д-р Щерев”.

Той допълни, че подробно се разговаря с майката за това кой ще се грижи за детето след изписването. „Ако тя възнамерява да има пряк контакт с бебето вкъщи, при кърмене например, не поставяме първите ваксини  поради  риск   от  усложнения   при  евентуално  заразяване.  След  пълно  оздравяване  на майката правим бърз антигенен тест на бебето и ако той е отрицателен, тогава го ваксинираме с ясното съзнание, че няма да му навредим“.

Повторен тест е необходим, ако детето е имало контакт с майката вкъщи и предстои поставяне на отложените ваксини. Разбира се, тест се прави, ако бебето има каквато и да е симптоматика, насочваща към COVID инфекция. Това най-често се налага между 8 и 14-дневна възраст.

Д-р Дангъров посъветва след изписване на бебето от болницата здрав роднина да поеме грижите за него. Най-безопасно е именно те да се грижат за бебето, докато майката не получи отрицателен PCR тест.

По думите му британският   щам   на   вируса   се   разпространява   изключително   бързо   и   засяга   все повече млади хора, бременни жени и дори деца. За съжаление при някои случаи заболяването протича тежко.  "Основният съвет, който мога да дам е   –   не   чакайте.  Още   при   първите симптоми,  особено   когато   говорим   за  бременни  жени,  е  изключително   важно   да се  направи консултация с личния лекар и наблюдаващия АГ специалист, за да се започне навременно и адекватно   лечение.   Само   по-този   начин   може   да   се   избегнат   евентуални   усложнения. Обратното, прилагането на самолечение може да бъде опасно както за бременната жена, така и за бебето".

Новородените от майки с COVID-19 са рискови. При една не малка част от тях има съпътстващи проблеми,   засягащи   нормалната   кардиопулмонална   адаптация,   което   налага   престой   в Неонатологично   интензивно   отделение,   както   и   прилагането   на   комплексно   лечение.   След раждането, още от родилната зала, бебето се изолира в кувьоз и се превежда за наблюдение в COVID  сектора   на   болницата.   Мониторират   се   жизнените   показатели  и   се   проследява адаптацията в първите часове. На 24-часова възраст се взима PCR тест от назофаринкса, както и   кръвни  изследвания   за   установяването   на   евентуална   възпалителна   активност.   Ако показателите са в норма и бебето показва добра адаптация, то се отглежда като едно здраво дете.

"Няма категорично становище за изолиране на бебето от болната майка, но поради високия риск от заразяване при близкия контакт, ние съветваме майките да не контактуват с новородените си деца, тъй като рискът е по-голям от ползата. Тук обаче крайното решение е на майката. Ако тя прецени, че иска  да е  близо   до детето  си, подписва  информирано  съгласие,  поема   риска  и отговорността от евентуално заразяване на новороденото й дете", коментира д-р д-р Борислав Дангъров.

Британският щам засяга  все  повече деца от различни  възрасти, включително  и новородени. Симптомите  са   различни,   някои  го   изкарват   с  много   дискретна   симптоматика.  При   други   се развива дихателна недостатъчност, налагаща хоспитализация и кислородотерапия. За щастие рядко се стига до тежки усложнения, налагащи апаратна вентилация. Друга голяма група деца развиват   стомашно-чревни   симптоми   –   повръщане,   водниста   диария,   диселектролитемия ,обезводняване, които налагат хоспитализация и прилагането на рехидратираща терапия. При тези симптоми възстановяването е бързо и без отчетени сериозни усложнения.

Съветът на специалиста към всички бъдещи майки е да не се страхуват и да не оставят тревогата да надделее над реализирането на репродуктивните им планове. „Новият живот е дар от Бога, нека смело го приемат   и  да   бъдат   щастливи!  Отлагането  на   забременяването,   не   би   довело  до   по-добри резултати“, категоричен бе той.

Тагове:
новородени ваксини COVID-19 неонатология

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
яну 13, 2022
Край на една от най – романтичните истории: Джейсън Момоа и Лиса Боне се развеждат
Още
яну 02, 2022
Най-възрастната жена в света навърши 119 години
Още
яну 02, 2022
Проф. Байкова обяснява как да се храним здравословно, но евтино и с мярка
Още
Копирайтинг услуги - създаване на съдържание
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия