Кунчев: „Два фактора пречат за овладяването на COVID- 19 в България“

апр 23, 2021
576

Епидемичният процес се развива по свои собствени прваила и когато се появи една вълна тя се развива. Върху този процес може да се повлияе само, когато има над 70% ваксинирани. Това на този етап е постигнато само в 4 държави – Великобритания, Израел, ОАЕ и още една, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, пред NOVA.

„България се намира на 14-то място по заболеваемост в Европа, което е златната среда. Ясно е ,че излизаме от третата вълна, но никой не може да каже, какво ще се случи по-натам“, допълни той.

Доц. Кунчев коментира и ситуацията с Националния оперативен щаб, като заяви, че ще работят, ако им се даде работа, и добави, че няма страна в Европа, която да няма такъв координиращ орган.

„Това, което ми тежи е политизирането на кризата, особено третата вълна и съвпадението й с изборите даде допълнително материал за гориво в това направление, което много пречи. Епидемията е природен процес и той се развива по своите правила, но е много ясно, какво трябва да се следи и как да се направи“, подчерта здравният инспектор.

Според него съществуват два фактора, които пречат на овладяването на епидемична ситуация в България – много лимитираният човешки ресурс в здравеопазването и високото ниво на недоверие в институциите. „Тези два фактора са основните, за да бъдем неуспешни и ако някой започне да ни дава за пример с Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, моля ви не го правете. Нищо в момента не е много за пример“, коментира доц. Кунчев.

По думите му когато има висок процент затлъстели, висок процент на хората с диабет, висок процент на хора със сърдечно-съдови заболявания, няма начин вирусът да не дава тежка картина .

Главният държавен инспектор все още поддържа позицията, че дискотеките трябва да останат затворени, но ако спадът продължава това ще даде възможност да се вземе глътка въздух. Общо за Европа намалението на заболеваемостта е 10%, за България то е 20%. „Ако пропилеем това, заради великденските празници ще пречупим добрата тенденция“, подчерта той.

Това, което най-много притеснява здравните власти у нас е мощната вълна в Индия. Ако тя продължи да се развива с тези размери ще даде възможност на вируса да създаде толкова много нови варианти, от които 100% ще има такива, които да са с добри качества за него, бързо да се разпространява, да не се влияе от външните условия и да победи ваксините. „Това е кошмарът ни, да изскочи нов вариант, който да не се влияе от ваксините“, сподели Кунчев.  

С постепенното намаляване на броя на новозаразените прави впечатление по-високата смъртност и на нуждаещи се от интензивни грижи. Най-късно и най-слабо е намалението по тези показатели. Към момента в интензивни отделения в страната са настанени 781 души, а починалите за последното денонощие са 103. Новодиагностицираните случаи с COVID инфекция са 1681.

 

Тагове:
COVID-19 Ангел Кунчев ваксини коронавирус пандемия

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юни 11, 2021
Доц. Кунчев:„Очаква ни спокойно лято, притеснява ни какво ще се случи наесен“
Още
юни 09, 2021
Кацаров за Кантарджиев: „Няма нищо извънредно един служител да се пенсионира“
Още
юни 09, 2021
Кантарджиев: „Пенсионирането ми бе самоцел с лични мотиви“
Още
Излъчвайте на живо чрез Facebook Live в каналите на MyFamily.bg
Купи само за: 50.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия