Велико Търново – град на царе, светлина и красота

апр 28, 2021
213

Едри коне с лъскав косъм преминаха в бавен тържествен тропот, тръскайки окичените си с пера глави. Ездачите високо тръбяха с издигнати нагоре посребрени тромпети, на които се вееха свилени пряпорци. Барабани забиха бавно, тържествено. Минаха великите войводи, блеснали в желязо и лъскава стомана. Звънът на тежките им оръжия преизпълни народа с тръпки. Много очи блеснаха, много гърди гордо почнаха да се издигат и свалят в учестено дишане, изпълнени с гръмливия ек на барабаните.
Тази величествена картина, описана в романа на Фани Попова – Мутафова „Последният Асеновец“ винаги изниква в съзнанието ми, когато си помисля за Търново. Но „градът на царете“ има с какво да се гордее и днес. Стръмните му склонове са изпълнени с паметници на културата, които носят духа на различни епохи от нашата история и вдъхват гордост. В тази статия ще ви „преведа“ през местата, които ме карат да се възхищавам на Велико Търново и да се връщам тук.


1 Царевец
Населяван още от III хил. пр.Хр, но станал емблема на величието и държавността през XII в., когато Търновград става столица на Второто българско царство. В продължение на две столетия тук се решават най-важните политически, религиозни, административни и културни въпроси в живота на средновековната държава.


2. Там е и обвитата в легенди и мистерия Балдуинова кула. Вярва се, че в нея е бил затворен латинският император Балдуин Фландърски, пленен от българския цар Калоян след битката при Одрин през 1205 г. Говори се, че Калояновата съпруга се влюбила във владетеля от Фландрия. Опитала се да го прелъсти и дори му предложила да избягат заедно, но той не отвърнал на чувствата й. Тогава разочарованата българска царица решила да му отмъсти. Наклеветила го пред съпруга си, като представила точно противоположна на истинската версия. Разгневеният цар заповядал пленника да бъде убит, но с неговата смърт не заглъхнала мълвата за невярната царкиня.


3. От Балдуиновата кула днес може да се види една от атракциите на Велико Търново - „Мини България“. Територията му е около 12 декара, на които са събира най – интересните исторически места от страната ни. Те са представени под формата на миниатюри, прецизно изработени в мащаб 1:25 от специална пластмаса, издържаща на температура от -30 до +45 градуса.


4. Самоводската чаршия е живописна улица в старата част на Велико Търново, съхраняваща автентичната възрожденска атмосфера и дух, и разказваща за още една епоха, с която да се гордеем. Създава се в средата на XIX век. Първоначално тук се събират земеделски производители от околните села, за да продават продукцията си. Започват да се появяват занаятчийски дюкяни, работилници и ханове.

И днес тук все още има къщи с високи каменни дувари и балкони, надвесени над улицата, действащи работилници - оръжейна, резбарско ателие, грънчар, тъкачница и други магазинчета, предлагащи ръчно изработени изделия.


5. Църква „Свети 40 мъченици“ е най – известният средновековен храм в града. Смята се, че е построен от Иван Асен II в чест на историческата му победа при Клокотница през 1230 г През XIII-XIV в. е била главна църква на манастира „Великата лавра“, който се намирал в подножието на Царевец През XVIII в. османците я превръщат в джамия. По – голяма част от стенописите и иконите са унищожени.


В храма „Св. Четиридесет мъченици“ на 22-ри септември 1908 г. цар Фердинанд I обявава независимостта на България. Днес в него е създаден пантеон на царете. Символичните мраморни саркофази с имената на славните българските царе са празни. Изключение прави този на цар Калоян. Тленните останки на владетеля са намерени там, където са препогребани. Историците разбират, че това е прочутият български владетел, след като намират скелет с височина 1,90 м и пръстен със знака му.


6. Спектакълът "Звук и светлина" - Идеята за създаването му се ражда в края на 60-те години на миналия век. Режисьораът Въло Радев, съвместно с Яромир Хник, ръководи българо-чешкия колектив, който създава спектакъла „Звук и светлина“. 630 км кабелна мрежа, разположени на площ от 100 дка, 2 400 цветни прожектора, 140 броя светкавици и 6 реално биещи камбани, с тегло от 600 кг до 6 тона, се включват в система, управлявана от компютър, за да се представи тази неповторима атракция.
7. Малките улички, по които винаги откриваш по нещо ново и ресторантите със страхотна панорама

8. Забележителностите, които се намират в близост до Велико Търново

Само на 7 километра е Преображенският манастир. Основан през 14-ти век и в момента е действащ. Свързва се със съпругата на цар Иван-Александър - Сара, и на сина им - цар Иван Шишман. Затова е известен и като Сарин, или Шишманов. Играе важна роля в духовния живот на тогавашната българската столица. След падането на България под османско робство неколкократно е опожаряван и плячкосван, а впоследствие и разрушен. Възстановен е през 1825 г. от рилския монах отец Зотик. Строителството продължава до 1863 г., когато под ръководство на Кольо Фичето се издига цялото източно крило с гостната, камбанарията с часовника и малката църква "Благовещение". Има уникална архитектура и украса, създадена от видния живописец Захари Зограф. Много време отделя той на олтара на храма и на сцената “Колелото на живота”, изографисано върху външната стена на църквата. Преображенският манастир приютява участници във Велчовата завера и в Априлското възстание. Дава подслон на Филип Тотю, Ангел Кънчев, поп Харитон и Васил Левски.


Дряновският манастир също не е далече. Той е основан през ХІІ век, по времето на цар Калоян (1168 г. – 1207 г.). През 1393 г. османските турци го изгарят до основи, но през ХVІ век местните жители го издигат отново, този път на отсрещния бряг на реката. Съдбата му е пак да бъде разрушен, за да възкръсне като феникс от пепелта в края на ХVІІ век. През ХІХ век започва обновяване на светата обител, строят се и жилищни постройки, а през 1845 г. е издигнат нов храм.


В близост до манастира се намира пещерата Бачо Киро с удивителните си карстови образувания. Тя се състои от Преддверие, Чистилище, Дъждовна зала и Концертна зала.

В тази пещера са живели най – старите жители на Европа, установиха последните проучвания на международен изследователски екип. Според ДНК-анализите, новооткритите находки са на възраст между 45 000 и 47 000 години.


Не по – малко впечатляващ от самата пещера е Дряновския водопад, който се намира наблизо. Разположен е на река Андъка – приток на Дряновска. Височината на водния пад е около 5 метра, а пролетта е времето, в което е най – пълноводен и красив.

От тази местност тръгва екопътека, която стига до красивия архитектурен резерват Боженци.

А ако искате да сe порадвате на още възрожденска архитектура, постете етнографския музей на открито „Етъра“


Хотнишкият водопад и живописната екопътека, която минава покрай него са само на 20 километра от Велико Търново. Височината му е около 30 метра, а гледката е едновременно величествена и успокояваща.
И накрая, но не на последно място - Арбанаси

 

 

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
май 14, 2021
Красота и невероятна атмосфера в Земун – различния квартал на Белград
Още
май 13, 2021
Австралийска авиокомпания предлага полет за наблюдение на Суперлуната в края на май
Още
апр 28, 2021
Велико Търново – град на царе, светлина и красота
Още
Организирайте любимото си събитие с "Каприз Ивент"
Купи само за: 0.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия