Роди дете в България - как младите хора да бъдат мотивирани?

фев 07, 2019
1510

Млади български двойки, които искат да имат дете ще получат възможността да бъдат еднократно субсидирани от общините и Фондация „Мечта за дете“ през следващата година. Това каза Ивелина Рускова, председател на фондацията „Мечта за дете“ и организатор на националната кампания „Роди дете в България“ пред myfamily.bg.

Инициативата цели да започне битка с демографския проблем в страната и ниската раждаемост, причина за която се явяват множество фактори.

Кампанията ще бъде насочена към младите хора до 30 годишна възраст. Целта е те да бъдат мотивирани и да повярват, че могат да се справят едновременно и с кариера и с майчинство, за да не отлагат този процес за един по-късен етап от живота си, когато става много по-трудно и се стига до репродуктивни проблеми.

„Важно е младите да не се страхуват от предприемането на тази крачка, защото в един период от живота след 30 годишна възраст , когато вече сме направили кариера и сме финансово обезпечени идват проблемите с репродуктивното ни здраве“, заяви Ивелина Рускова.

Всяка община в зависимост от бюджета си ще предоставя еднократна финансова помощ на млади семейства или двойки, желаещи да имат дете и да го родят в страната.
Двойките ще бъдат избирани по определени критерии. Едно от изискванията е бременността да е настъпила в рамките на информационната кампания като тя трябва да бъде удостоверена и от лекар. Майката трябва да е до 30 годишна възраст към момента на настъпване на бременността и двамата родители да са с минимум средно образование, а един от двамата да е регистриран в съответната община. Резултатите от подбора ще станат ясни след края на кампанията, който ще бъде на 13 март 2020 година.

Финансирането ще се осъществява съвместно с партньорите на кампанията Сдружение "Оренда" и Фондация "Въздигане" . Всеки, който иска да подпомогне каузата по някакъв начин може да се присъедини. 

Снимка: Ivelina Ruskova/Facebook

Кампанията ще включва провеждане на информационни срещи и семинари из цялата страна, които ще протичат под формата на лекции и презентации от водещи специалисти в областта на репродуктивното здраве. Ще бъде показван добрия пример от хора, успели да постигнат синхрон в отглеждането на дете и професионалната реализация. И най-вече ще се наблегне на това, че са родили и отгледали децата си в млада възраст под 30 години.

В рамките на кампанията младите двойки ще бъдат стимулирани и с подаръци, предоставени от партньорите на Фондацията и ще бъдат част от най-необходимите неща в списъка за отглеждане на дете , като детска стая, детска количка, безплатно раждане и др.

Повишаването на раждаемостта трябва да стане чрез информираността на младите хора, смята Ивелина Рускова. На първо място те трябва да се запознаят с репродуктивността като процес и след това с репродуктивното здраве.

Според нея причина за демографския проблем в България е страхът на младите хора да предприемат тази стъпка в един по-ранен етап от живота. Съответно те непрекъснато отлагат, мислейки си че има време и като се усетят на 35 години вече е късно и доста трудно. Това важи, както за жената, така и за мъжа.

Високата възраст се счита за една от основните причини за инфертилитетът (състояние, при което не може да се постигне зачеване). Затова е много важно младите хора да планират раждане в по-ранна възраст, подчерта Рускова.

Националната кампания „Роди дете в България“ ще стартира на 13 февруари 2019 г. в столичния клуб Марионет от 19.30 часа. Всеки желаещ да присъства е добре дошъл и ще има възможността да се запознае на живо с повече конкретика и детайли.

Датата за старта на кампанията не е избрана случайно. Според организаторите любовта е водещ мотив за появата на едно дете, а в навечерието на празника 14 февруари посланието би могло да докосне повече хора.

 

Тагове:
роди дете в България раждаемост майчинство Национална кампания

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
авг 20, 2019
Дуейн Джонсън "Скалата" каза „Да“ на дългогодишната си приятелка
Още
авг 13, 2019
Как изкуството може да промени дори БДЖ
Още
авг 13, 2019
Джон Траволта на 65 – отново в ритъма на танца
Още
Detoxme - натурален продукт за прочистване и отслабване
Купи само за: 17.90 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Шал Trussardi авг 03, 2019
Цена: 20 лв.
Дизайнерска блуза авг 02, 2019
Цена: 20 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия