Роди дете в България - как младите хора да бъдат мотивирани?

фев 07, 2019
1032

Млади български двойки, които искат да имат дете ще получат възможността да бъдат еднократно субсидирани от общините и Фондация „Мечта за дете“ през следващата година. Това каза Ивелина Рускова, председател на фондацията „Мечта за дете“ и организатор на националната кампания „Роди дете в България“ пред myfamily.bg.

Инициативата цели да започне битка с демографския проблем в страната и ниската раждаемост, причина за която се явяват множество фактори.

Кампанията ще бъде насочена към младите хора до 30 годишна възраст. Целта е те да бъдат мотивирани и да повярват, че могат да се справят едновременно и с кариера и с майчинство, за да не отлагат този процес за един по-късен етап от живота си, когато става много по-трудно и се стига до репродуктивни проблеми.

„Важно е младите да не се страхуват от предприемането на тази крачка, защото в един период от живота след 30 годишна възраст , когато вече сме направили кариера и сме финансово обезпечени идват проблемите с репродуктивното ни здраве“, заяви Ивелина Рускова.

Всяка община в зависимост от бюджета си ще предоставя еднократна финансова помощ на млади семейства или двойки, желаещи да имат дете и да го родят в страната.
Двойките ще бъдат избирани по определени критерии. Едно от изискванията е бременността да е настъпила в рамките на информационната кампания като тя трябва да бъде удостоверена и от лекар. Майката трябва да е до 30 годишна възраст към момента на настъпване на бременността и двамата родители да са с минимум средно образование, а един от двамата да е регистриран в съответната община. Резултатите от подбора ще станат ясни след края на кампанията, който ще бъде на 13 март 2020 година.

Финансирането ще се осъществява съвместно с партньорите на кампанията Сдружение "Оренда" и Фондация "Въздигане" . Всеки, който иска да подпомогне каузата по някакъв начин може да се присъедини. 

Снимка: Ivelina Ruskova/Facebook

Кампанията ще включва провеждане на информационни срещи и семинари из цялата страна, които ще протичат под формата на лекции и презентации от водещи специалисти в областта на репродуктивното здраве. Ще бъде показван добрия пример от хора, успели да постигнат синхрон в отглеждането на дете и професионалната реализация. И най-вече ще се наблегне на това, че са родили и отгледали децата си в млада възраст под 30 години.

В рамките на кампанията младите двойки ще бъдат стимулирани и с подаръци, предоставени от партньорите на Фондацията и ще бъдат част от най-необходимите неща в списъка за отглеждане на дете , като детска стая, детска количка, безплатно раждане и др.

Повишаването на раждаемостта трябва да стане чрез информираността на младите хора, смята Ивелина Рускова. На първо място те трябва да се запознаят с репродуктивността като процес и след това с репродуктивното здраве.

Според нея причина за демографския проблем в България е страхът на младите хора да предприемат тази стъпка в един по-ранен етап от живота. Съответно те непрекъснато отлагат, мислейки си че има време и като се усетят на 35 години вече е късно и доста трудно. Това важи, както за жената, така и за мъжа.

Високата възраст се счита за една от основните причини за инфертилитетът (състояние, при което не може да се постигне зачеване). Затова е много важно младите хора да планират раждане в по-ранна възраст, подчерта Рускова.

Националната кампания „Роди дете в България“ ще стартира на 13 февруари 2019 г. в столичния клуб Марионет от 19.30 часа. Всеки желаещ да присъства е добре дошъл и ще има възможността да се запознае на живо с повече конкретика и детайли.

Датата за старта на кампанията не е избрана случайно. Според организаторите любовта е водещ мотив за появата на едно дете, а в навечерието на празника 14 февруари посланието би могло да докосне повече хора.

 

Тагове:
роди дете в България раждаемост майчинство Национална кампания

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
апр 18, 2019
Страстта във връзката зависи от ежедневните ни навици
Още
апр 15, 2019
Мозъците ни ще се свържат с компютри много по – рано, отколкото предполагаме
Още
апр 15, 2019
Ивелина Рускова: "Не се срамувайте да се борите за мечтата си да имате дете!"
Още
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
заем (www.financing-inter.com) апр 11, 2019
Цена: 1 лв.
заем (www.financing-inter.com) апр 11, 2019
Цена: 1 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия